Pénz- és tőkepiac

Adómentes befektetések - Kinek mi felel meg?

Inkább rövid és középtávú megtakarításban gondolkodik a magyar lakosság, ezért a nyugdíj célra is felhasználható megtakarítások közül a rugalmasabb és rövidebb futamidejű TBSZ-t részesíti előnyben. A KBC Equitas tapasztalatai szerint a számlanyitók több mint 30 százaléka ma már TBSZ-t is nyit, míg a nagyobb állami támogatást élvező NYESZ számlák iránt kisebb a kereslet.

A lakosság még mindig sokkal többre értékeli a rugalmasságot, mint a hosszú távú befektetésekben rejlő többlet lehetőségeket. A KBC Equitas tapasztalatai szerint az ügyfelek tízszer több tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitnak, mint nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ).
 
A TBSZ népszerű lett a lakossági megtakarítók körében, az értékpapír számlát nyitók több mint 30 százaléka TBSZ számlát is nyit. Ezek a befektetők a megbízhatóságot, a stabilitást, és a hozzáférést, valamint az örökölhetőséget részesítik előnyben – hangsúlyozta Tordai Péter, Magyarország egyik vezető internetes brókertársasága, a KBC Equitas vezérigazgatója. 
 
A TBSZ-hez képest a NYESZ több állami kedvezményt élvez, hiszen a lejáratkor nemcsak a 16 százalékos kamatadó alól mentesül a kifizetés, de a megtakarítás húsz százalékát adójóváírásként kapja meg a megtakarító. Ennek azonban ára van, egészen a nyugdíjba vonulásig benn kell tartani a pénzt a számlán.

Ezzel szemben a TBSZ-en tartott pénz az ötödik év után – szintén kamatadó-mentesen – felvehető. Ha a megtakarítónak ez alatt mégis szüksége van az összegre, akkor a TBSZ-ről kivett pénz után csak a normál kamatadót kell megfizetnie, míg a NYESZ számláról kivett összeg után büntető kamat is esedékes.
 
Ha valaki TBSZ-en takarít meg, nem járhat rosszabbul, mintha normál értékpapír számlára helyezte volna a pénzét, hiszen ha adómentes periódus előtt veszi fel a megtakarítást, akkor a normál értékpapírszámla adózási szabályaival szembesül – tette hozzá Tordai Péter.  A tapasztalatok szerint a megtakarítók egy része a nagyobb rugalmasság miatt a NYESZ számlájáról áthelyezte befektetéseit TBSZ számlára.
 

 

kamatadó nyesz adó megtakarítás kbc equitas TBSZ
Kapcsolódó cikkek