Pénz- és tőkepiac

Felelőtlen lakáshitelezés miatt kell fizetnie a Deutsche Banknak

Felelőtlen jelzáloghitelezésért kapott majdnem egymillió fontra rúgó büntetést a Deutsche Bank (DB) az Egyesült Királyágban a pénzügyi intézeteket felügyelő szervezet döntése alapján. A DB-nek 8000 ügyfélnek kell kártérítést fizetnie.

A Deutsche Bankot (DB) bírsággal sújtottak "felelőtlen" jelzáloghitelezéséért az Egyesült Királyásgban. A pénzügyi szolgáltatások hatósága (FSA) összesen 840 ezer font pénzbírsággal sújtotta a bankot, amelynek további 1,5 millió fontot kell kártérítésként fizetnie közel 8000 hitelfelvevőnek.

Az FSA szerint a bank "felelőtlenül hitelezett és nem járt el tisztességesen a hátralékban lévő ügyfeleivel szemben."  A bank jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot a hitelfelvevőkkel és intézkedik a fizetés ügyében.

Az FSA szerint a bank hivatalnokai elmulasztották leellenőrizni, vajon az ügyfelek képesek lesznek-e a jelzálogkölcsön törlesztésére, ha a kölcsön ideje a nyugdíjuk idejére is átterjed. Azt is elmulasztották leellenőrizni, vajon az ügyfelek fontolóra vették-e, hol laknak majd, ha el akarják adni otthonukat törlesztés miatt.

A DB lakáshiteleit 2006 és 2007 között kizárólag közvetítőkön keresztül lehetett felvenni, akik kifejezetten rossz adósokat céloztak meg. Az FSA szerint a 8000 károsultból 7967 ebben az időszakban kötött szerződést a Deutsche Bankkal, ebből 4211 még élő szerződés.

A DB azzal érvelt, hogy 2008-ban felhagyott a lakáshitelezéssel. Az ügy nyomán az FSA általános vizsgálatot indított a bankok körében. A DB 2009 óta a negyedik pénzügyi szolgáltató, amely „felelőtlenül” kezelte a lakáshiteleseket.

Deutsche Bank kölcsön törlesztés jelzáloghitel lakáshitel Egyesült Királyság árverezés FSA
Kapcsolódó cikkek