Pénz- és tőkepiac

Hét pénztár megszűnhet

Tegnapra kiderült, a maradásról szóló nyilatkozatok összesítése után a 18-ból hét magánnyugdíjpénztár tagsága nem érte el a kétezer főt, ezekre az intézményekre várhatóan végelszámolás vár – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján tegnap közzétett adatokból.

Nem sikerült elérnie a limitet a Dimenzió, az Életút, a Honvéd, a Postás, a Vasutas, a Villamos és a Quaestor magánnyugdíjpénztárainak, ezek tagjaiknak, ha továbbra is pénztártagok szeretnének maradni, valószínűleg át kell majd lépniük egy másik, megmaradó intézménybe. A visszalépések után a magánkasszák korábbi erősorrendje némileg megváltozott. A legtöbb tagja – több mint 19 ezer – az ING-nek maradt, az OTP 17 641 tagjával a második helyre esett vissza, az Aegon pedig csaknem 17 ezer hűséges ügyfelével már csak a harmadik helyen áll.

Az, hogy a 18-ból 11 kassza életképes maradt, annak is köszönhető, hogy a kis pénztárak közül többnél is bőven az országos átlag fölött volt a maradók aránya. A legnagyobb arányban a Dimenzió tagjai közül „szerződtek ki”, 11,4 százalékuk maradna a pénztárban, ez lehet, annak is köszönhető, hogy ez a pénztár a hozamok terén az elmúlt két esztendő egyik legjobban teljesítő intézménye volt. Az 1430 maradó azonban nem elég a pénztár fennmaradásához. A Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztárának is csaknem minden tizedik tagja nyilatkozott, de ők is kevesen maradtak a túléléshez. A szintén viszonylag kicsinek számító Budapest Magánnyugdíjénztárat és az MKB Nyugdíjpénztárat viszont megmentették a nagy arányban nyilatkozó hűséges tagok, így folytathatják tovább. A tegnapi összesítés szerint a korábban közölt 102 ezernél kevesebben, csak 97 422-en nyilatkoztak a maradásról. A különbség oka az, hogy a nyugdíjbiztosítónál időközben kiszűrték az érvénytelen, a visszavont és az esetlegesen többszörösen is lekönyvelt nyilatkozatok nagy részét. Az adatok teljes feldolgozása még mindig nem történt meg, így a pontos számok még változhatnak kisebb mértékben – mondta lapunknak Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára.

Bár a számítások szerint elsősorban azoknak érte meg maradni a pénztárakban, akik már hosszú szolgálati időt szereztek, és viszonylag magas a számlaegyenlegük, az állami nyugdíjrendszerből kiszerződők nagy része fiatal, több mint kétharmaduk negyven év alatti. Ők döntő többségükben pályakezdőként kötelezően léptek be a kasszákba, és sokuknak valószínűleg az állami nyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati idejük sincs meg. A férfiak közül többen nyilatkoztak a maradásról, tíz jövőbeni pénztártag közül hat az erősebbik nemhez tartozik majd. Ami a földrajzi megoszlást illeti, a maradók több mint fele budapesti vagy Pest megyei, a vidéki lakosok közül Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében maradt a legtöbb magánnyugdíjpénztártag.

ONYF magánnyugdíjpénztár nyugdíj
Kapcsolódó cikkek