Pénz- és tőkepiac

"Lecsapnak" a hazai bankokra - 20 milliós is lehet a bírság

Minden jel szerint újabb területen folytatódik a bankszektor működésének hatósági átvilágítása. A bankadó áthárításának megakadályozása, illetve a jelzáloghitelekhez kapcsolódó új szabályozások alkalmazásának ellenőrzése mellett februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat is indult – írja a BDO Magyarország.

A vizsgálatok vélhetően részét képezik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) idei évi kiemelt ellenőrzési irányelveinek is, amelyek azonban a február 20-i határidő letelte után még mindig nem megismerhetők – hívja fel a figyelmet a cég.

A jelenlegi ellenőrzések elsősorban a bankok foglalkoztatási viszonyainak rendezettségét, a rendkívüli munkavégzésekre vonatkozó szabályok érvényesülését, valamint a munkabérre és a szabadságra vonatkozó munkajogi szabályok megtartását célozzák.

"A BDO Magyarország banki megbízás alapján elvégzett munkaügyi átvilágításainak egyértelmű tapasztalata, hogy a bankszférában a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli foglalkoztatás nem jellemző, a hiányosságok jelentős része leginkább a munkaidő, pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik" – tájékoztat Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

Mint mondja, jellemző még a túlórák nem megfelelő nyilvántartása, azok jutalomként való kifizetése, valamint az évi 200 órás rendkívüli munkavégzési keret túllépése is. A feszített létszám, vagy a speciális tudás miatt a szabadságolás kérdésköre sem minden banki foglalkoztatónál megoldott, a szabadságokat sokszor nem az esedékesség évében adják ki. A szektor nemzetközi hátterű intézményeiben fordul az is elő, hogy a munkabért devizában – euro, dollár, svájci frank – fizetik meg, noha ez ellentétes a jelenlegi munkajogi szabályokkal.

Bár a vizsgálatsorozat már február elején elindult, továbbra sem lehet tudni, hogy az részét képezi-e az OMMF 2011-es ellenőrzési irányelveinek, ezek ugyanis, dacára a törvény által előírt február 20-i határidőnek, egyelőre nem jelentek meg – hívta fel a figyelmet a BDO szakértője. Ha pedig a bankok munkaügyi ellenőrzése részét képezi az adott év kiemelt ellenőrzési, vizsgálati céljait, az ellenőrizendő főbb tevékenységi köröket, szakmákat vagy ágazatokat tartalmazó irányelvnek, a bankszektor a teljes idei évben folyamatos ellenőrzésekre számíthat. Ezekre pedig célszerű lehet mielőbb belső munkaügyi átvilágításokkal felkészülni.

A feltárt szabálytalanságokat a vonatkozó törvény a megállapított szabálytalanságok tárgyi súlyától, az érintettek számától, a jogellenes állapot időtartamától és a foglalkoztató által foglalkoztatott munkavállalók számától függően tág határok között, 30 ezertől 20 millió forintig terjedő munkaügyi bírsággal szankcionálhatja.

vizsgálat BDO munkaidő Bank bírság ellenőrzés munkaügyi
Kapcsolódó cikkek