Pénz- és tőkepiac

Lejtőn az euró: A befektetők biztosra mennek

Az euró csütörtökön gyengült a dollárral szemben, mivel csökkent annak esélye, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kamatot emel.

Az eurót alacsonyabb szinten, 1,3694 dolláros szinten jegyezték, ami 0,3 százalékos csökkenést jelez az előző napi amerikai záráskori szinthez képest.

A múlt héten ugyanis az EKB elnöke eloszlatta a közeli kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat, aminek hatása ledöntötte az uniós közös valutát a 12-heti csúcsról. "Ma már nemigen tudja felülmúlni az euró a hónap elején elért csúcsot. Újabb tényezőre van szükség ahhoz, hogy a kurzus a csúcsot meghaladja" - hangoztatta Keiji Matsumoto, a Nikko Cordial Securities stratégája a Reutersnek. Az elemző arra számít, hogy az euró egyelőre 1,35-1,38 dolláros tartományban marad – tette hozzá Matsumoto, akinek véleményét számos piaci szereplő osztja.

Ben Bernankénak a Költségvetési Bizottság előtti meghallgatását megelőzően fokozatosan gyengült a dollár tegnap. A dollár ereje a Fed elnökének szavait követően sem tért vissza, miután lassan normalizálódó munkaerőpiaci helyzetet vázolt, ami a laza monetáris kondíciók fennmaradására utal a Raiffeisen elemzői szerint.

A kétéves német államkötvények hozama kissé emelkedett, annak ellenére, hogy korábban médiajelentések érkeztek arról, Axel Weber, a Bundesbank elnöke mégsem indul az EKB elnöki posztjáért. Weberről köztudott, hogy a héjákhoz tartozik, korábban többször is bírálta a bank kötvényvásárlási programját. Ugyanakkor az elemzők úgy vélekednek, hogy az EKB stratégiáját nem igazán befolyásolja, hogy Weber kerül-e az elnöki posztra vagy sem.

Egyelőre az euró/dollár és a dollár/jen árfolyam is relatíve stabil, így a befektetők egy része párokban adja el az opciókat: az erőteljes mozgások ellen fogadnak és nem az árfolyamok erőteljes, egyirányú mozgására. Ennek hatására az euró/dollár árfolyamvolatilitása öthavi mélypontra esett vissza, a dollár/jené pedig háromhetes mélységbe csúszott.

EKB dollár jen weber euró volatilitás árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek