Pénz- és tőkepiac

Miért nincs kiút az olajválságból?

Bár a Nemzetközi Energia Ügynökség igyekezett megnyugtatni a piacot azzal, hogy elegendő olajtartalék áll rendelkezésre a líbiai válság átvészeléséhez, a szakértők szerint a helyzet biztosan nem oldódik meg egyhamar.

A Financial Times szerint eddig napi 350 ezer hordóval, azaz mintegy 22 százalékkal csökkent Líbia olajkitermelése. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentése szerint az ország napi 1,6 millió hordót termel ki békeidőben, ez megfelel Görögország teljes napi olajigényének.

A mostani becslés nem tartalmazza az egyik legnagyobb líbiai kitermelő, az Eni leállásából adódó mínuszokat és vélhetően tovább emelkedik azért, mert az olasz cég után a többi olajvállalat is sorra szünteti be tevékenységét Líbiában. Moammer Kadhafi ráadásul a TIME információi szerint parancsot adott a biztonsági erőknek arra, hogy robbantsák fel az olajvezetékeket, ezzel próbálva megadásra kényszeríteni a kormányellenes tüntetőket.

Az olajár folyamatosan emelkedik, kora délután Európában az április jegyzésű nyersolaj ára kétéves csúcsra, 96,16 dollárra emelkedett, a Brent pedig 110 dollárért kelt el Londonban. Az IEA vezetője azzal próbálta megnyugtatni a piacokat, hogy közölte: becslésük szerint a fölösleges kapacitások bevetésével napi 4 millió hordó olajhoz juthat a világ egy éven át.

Gregory MacDonald olajipari elemző szerint azonban a kijelentés figyelmen kívül hagy pár tényt. Ezek egyike, hogy a nem-OPEC tagországok, amelyek a teljes kitermelés 60 százalékát adják, eddig is maximális sebességgel dolgoztak, esetükben nincs lehetőség a kitermelés további növelésére. Az elemző felhívja a figyelmet arra, hogy az OPEC tagországok tekintetében mért tartaléknak csak az a kapacitás tekinthető, amelyet azonnal be lehet vetni, ez pedig jóval kisebb, mint amit a számok sejteni engednek.

MacDonald számítása szerint az OPEC-készlet mindössze 57,5 napnyi olajat tartalmaz. Ha a líbiai kitermelés 90-120 napra leáll és elkezdik a földfölötti készletek kimerítését, a szektor még érzékenyebbé válik bármiféle termeléskiesésre. A kérdés ekkor már az lesz, hogy az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúdi Arábia vagy Oroszország mekkora olajmennyiséget tud még bevetni, azonnal. Még ha az OPEC ténylegesen rendelkezik is 1,3 millió dollárnyi azonnal mozgósítható tartalékkal, akkor sem világos, hogy meddig képesek ezt a mennyiséget kitermelni és exportálni is.

Attól az apróságtól eltekintve, hogy – mint arra a Barclays Capital elemzője felhívta a figyelmet – az egyik hordó olajat a másikra cseréljük – koncepció nem működőképes, ugyanis például a szaúdi olaj minősége teljesen más, mint a líbiaié. A szaúdi kérdéshez hozzátartozik az is, hogy az ország királya ma jelentette be, hogy munkanélküli segélyt és más kedvezményeket vezet be, ez pedig arra utal, hogy a monarchia tart a Közel-keleti forrongás átterjedésétől. Szaúdi-Arábia az utóbbi öt évben nem emelte olajkitermelését.

szaúdi olajválság OPEC kadhafi Líbia olaj IEA hordó
Kapcsolódó cikkek