Pénz- és tőkepiac

Nyugdíj: bonyolultabb a hozam kifizetése, mint gondolhattuk

A legnagyobb esélye a fennmaradásra a nyugdíjrendszer átalakítása után az: OTP, Aegon, ING és az Allianz nyugdíjpénztárának van – írja a Népszabadság. A lap értesülése szerint nagyobbak közül az AXA is meg kívánja tartani pénztárát.

A reálhozamok kifizetése azonban nem lesz egyszerű. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságnak legkésőbb március elsejéig kell megküldenie a listát azokról, akik maradnak a magánynyugdíjrendszerben. Az ONYF-nél azt mondták, hogy nem az utolsó pillanatban, hanem ütemesen zajlik a listák küldése a pénztáraknak.

A lap kiemeli: a kasszáknak innentől fogva 45 napjuk van arra, hogy kidolgozzák a távozók utáni vagyonátadási ütemtervet.

Ez azért is nehéz, mert a 3 ezer milliárdnyi értékpapír transzferálása olyan jelentős lépés, amelyhez hasonlóra nem került még sor – hívták fel a figyelmet az ING szakértői.

El kell különíteni a maradókat és a visszalépőket a pénztárak rendszerében: „az értékpapírokat egy olyan algoritmus alapján kell a visszalépőkhöz rendelni, hogy az egyik csoport érdekét se sértse” – tették hozzá az ING Magánnyugdíjpénztárnál.

Az ING szakértői elmondták: a pénztárak nagyon eltérő értékpapírokat tartanak, melyeket sok esetben számukra hoztak létre, olyan feltételezéssel, hogy ezeket hosszú távon fogják tartani – írja a Népszabadság.

magán-nyugdíjrendszer állami nyugdíj ONYF magánkasszák nyugdíj
Kapcsolódó cikkek