Pénz- és tőkepiac

Orbán tervei meggyőzték az elemzőket

Kedvező lépés lenne a magyar államadósság-ráta 60 százalékos felső határának rögzítése az alkotmányban - vélekedtek csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Csütörtökön újabb több havi mélypontra, 300 bázispont - tízmillió euró adósságonként 300 ezer euró - alá csökkent a londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat határidős biztosítási ügyleteinek (CDS) árazása, tükrözve a magyar költségvetési reformcsomaggal kapcsolatos derűlátó piaci várakozást.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege csütörtökön közölte, hogy a Magyarországgal kapcsolatos befektetői hangulat javulására tekintettel 260 forintos euróárfolyamot célzó - vagyis az euró szempontjából rövid - pozíciókat vett fel az euró-forint párosra.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési elemzőinek csütörtöki kommentárja szerint a hosszú távú költségvetési kilátások szempontjából "igen pozitív" lenne, ha a GDP-arányos közadósság-ráta 60 százalékos felső határát a magyar kormány az alkotmányban rögzítené.

Suppan Gergely a TakarékBank közgazdásza elmondta: „támogatható” egy ilyen lépés. „Fontos, hogy az alkotmányban is rögzítsék a szabályt, mely erős garanciát jelentene” – emelte ki az elemző a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában.

Azonban úgy vélekedett: „nem biztos, hogy konkrét számkorlát kellene”, így arra törekedhetnek a kormányok, hogy azt elérjék, de arra nem biztos, hogy ezután folyamatosan csökkenő pályára álljon az államadósság.

Magyarországnak jelenleg is van egy reáladósság szabálya, azonban az lényegesen bonyolultabb és nem olyan „jól kommunikálható”, mint a 60 százalékos adósságlimit szabálya – emelte ki Suppan Gergely.

„Magyarország fiskális alkoholizmusban szenved, ezért önmagában pozitív lépés lenne az adósságkorlát” – tette hozzá a közgazdász. (Magyarország kormányai általában a választási években jelentős költségvetési hiányokat produkáltak, kedvezve a választóknak, hogy növeljék népszerűségüket.)

A részletek, így az definíció nagyon fontos: az ESA elszámolási rendszere alapján, vagy más módszertan szerint kell teljesíteni a követelményt eltérést jelenthet – emelte ki. Az is fontos kérdés, hogy milyen határidőre kellene teljesíteni az adósságkorlátra vonatkozó szabályt.

Kedvező lenne, ha a „szankciókat” is tartalmazna a szabály az adósságkorlát átlépése esetén. Ha le lenne fektetve, hogy „automatikusan milyen kiadásokat kellene csökkenteni” szintén pozitív lenne. Abban az esetben, ha a szociális kiadások csökkentését írná elő a szabály, akkor a kormányok nem engedhetnék el a költségvetési hiányt, mert ha 60 százalékra kúszik az államadóság, népszerűségvesztést könyvelhetnének el – magyarázta a közgazdász.

merill lynch államadósság alkotmány reformcsomag adósság-törlesztési kockázat CDS elemző
Kapcsolódó cikkek