Pénz- és tőkepiac

Rosszul járt az állam a bónusz-szigorral

A Wall Streeten működő pénzügyi cégek tavaly 8 százalékkal kevesebb bónuszt fizettek ki készpénzben, mint az előző évben.

Ugyanakkor emelték az alapfizetéseket és elhalasztották bizonyos jövedelmek kifizetését. Ezt Thomas DiNapoli, New York állam számvivője jelentette be a BusinessWeek szerint. "A készpénzben kifizetett bónuszok összege csökkent ugyan, de ez nem a Wall Street gyengeségét jelzi" - tette hozzá. Valójában a pénzügyi vetetőknek nyújtott teljes juttatás, beleértve a részvényopciókat is, 6 százalékkal nőtt 2010-ben.

A pénzügyi cégek összesen 20,8 milliárd dollárt fizettek ki készpénzben tavaly az előző évi 22,5 milliárd dollárral szemben. Egy-egy Wall Streeten dolgozó alkalmazott átlag 128 530 dollárt vitt haza készpénzben bónuszként. A Wall Street bankjait tavaly hangosan bírálták, amikor ismertté vált, hogy a bankárok bónuszai 2009-ben 17 százalékkal nőttek, annak ellenére, hogy számos pénzintézet az adózók pénzéből állami segítségre szorult.

A helyzet érdekessége, hogy a bónuszok csökkenése miatt komoly adóbevételtől esik el az állam: a válság előtt az állam teljes költségvetésének 20 százalékát adta a Wall Street, ez az arány mostanra 13 százalékra esett. New York városában pedig 13-ról 7 százalékra zuhant.

adóbevétel számvevő bónusz Wall Street adó New York
Kapcsolódó cikkek