Pénz- és tőkepiac

Válság előtti magasságokban a bika - de meddig tombolhat még?

Elérték válság előtti szintjüket az amerikai részvényindexek – magukkal húzva Európát és a hazai BUX-ot is –; elemzők szerint akár tartós is lehet az emelkedő trend.

A várakozásoknál jobbak a tavalyi negyedik negyedévi gazdálkodásról szóló gyorsjelentések; a kedvező makrogazdasági adatok, valamint az amerikai jegybank és kormány gazdaságélénkítő lépései külön-külön is indokolják az amerikai részvények árfolyamának szárnyalását – mondta a Világgazdaságnak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. Szerinte az utóbbi napokban a három tényező közül a beszámolók hatása volt a legerősebb, a legtartósabbnak azonban az állami intézkedések bizonyulhatnak.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője úgíí látja: a jelentősebb amerikai tőzsdecégek már régóta nagyobb nyereséget termelnek tulajdonosaiknak, mint a Lehman Brothers 2008-as csődje előtt, a részvényárfolyamok és a tőzsdeindexek azonban csak most érték el az akkori szintet. Gabler szerint az óvatosságot az államadósságok növekvő kockázata indokolja.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Dow Jones Nasdaq részvénypiac Lehman Brothers
Kapcsolódó cikkek