Pénz- és tőkepiac

Végigdübörgött a bika a világon - Hasít az OTP

A világ piacai jelenleg 29 havi csúcson állnak, miközben a BÉT is zöldben van – az optimizmus az úr a börzéken.

A BÉT jelenleg 0,96 százalékos pluszban, 23 309 ponton áll, a blue chipek mindegyike pluszban áll, a legjobban az OTP erősödik. A bankpapírért 1,69 százalékkal többet, 5 835 forintot adnak. A Richter 0,59 százalékkal többet ér, 42 760 forint az ár, A Mol 0,57 százalékkal többért, 22 890 forintért kel el, az MTelekomért 543 forintot adnak, ez 0,36 százalékos emelkedés.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Az ázsiai részvények kurzusa szerdán megugrott, mivel a dollár gyengülése és az amerikai feldolgozóipar fellendülése arról győzték meg a befektetőket, hogy az egyiptomi felfordulás ellenére érdemesebb kockázatosabb eszközökbe is befektetni.

Az egyiptomi válság enyhülésének is köszönhetően a befektetők most az Egyesült Államokból érkező pozitív gazdasági adatokra koncentráltak, ami növelte a tőkebefektetés iránti étvágyukat - hangoztatta Hideyuki Ishiguro, az Ikasan Securities szakértője a Reutersnek. A japán Nikkei index – a legnagyobb egynapi növekedést teljesítve két hónap alatt – 1,8 százalékkal, a Hong Kong-i Hang Seng index pedig 1,8 százalékkal szökött fel. Jelenleg 29 havi csúcson áll az MSCI globális részvénypiaci index.

Az Egyesült Államokban kedden záráskor, a Wall Streeten a Dow Jonex index 12 ezer pont felett zárt, ez első ízben fordult elő 2008 közepe óta. A Standard and Poor’s 500-as index is a legmagasabb szinten zárt 2008 augusztusa óta. Megfigyelők szerint a vállalati profitok emelkedése és a kitartó fogyasztásnövekedés is a háttérben áll, de a legnagyobb hajtóerőt a Fed adja, az esetleges további kötvényvásárlás híre visszacsábítja a befektetőket az értékpapír piacra. Az amerikaiak elkezdtek ismét hinni az értékpapírpiacban – ez felgyorsíthatja a gazdasági élénkülést - vélte David Kelly, a John Morgan Funds vezető piaci stratégája.

 

részvény értékpapírpiac bika Mtelekom Dow Jones OTP index Mol részvénypiac Richter
Kapcsolódó cikkek