Pénz- és tőkepiac

Befektetők, ideje megijedni!

Piaci információk szerint a Pimco, a világ legnagyobb befektetési alapkezelője nullára csökkentette az amerikai hosszú lejáratú állampapírok arányát a legnagyobb kötvényalapjukban – olvasható az Equilor reggeli körképében.

A 240 milliárd dollár kezelt vagyonnal rendelkező portfólióban így a kötvények átlagideje (duration) 3,89 évre csökkent, ilyen alacsony értékre 2008 ősz óta nem akadt példa. A folyamat során mintegy 30 milliárd dollár értékben likvidáltak eszközöket, amelynek köszönhetően 55 milliárd dollárra ugrott a készpénzállomány. A likvid eszközök ilyen magas arányára nem akadt példa az alap történetében.

Hogy miért érdekes a Pimco kötvényalapja? Nem csupán a méretéből fakadóan, hanem azért is, mivel rendkívül jól informáltak bizonyultak az utóbbi években. A FED második pénznyomdája (QE2) előtt már megelőzték a piacot a kötvényvásárlásokkal, most pedig ismét elképzelhető, hogy a piac előtt járnak. Garancia erre nincs, de érdemes fejben tartani ezt a későbbiekben.

Amennyiben valóban elszakadna a cérna a fejlett kötvénypiacokon, érdemes a szokásosnál nagyobb pénzállományt tartani a likvidebb részvényekbe való átsúlyozás mellett.

portfólió kötvényalap pénzállomány Pimco kötvényvásárlás likvid Equilor
Kapcsolódó cikkek