Pénz- és tőkepiac

Csúcs közelében lebeg az euró

Az euró jegyzése csütörtökön a dollárral szemben négyhavi csúcs közelében lebegett, miután olyan várakozások kaptak szárnyra, melyek szerint az Európai Központi Bank (EKB) végül is kamatemelésre szánja el magát.

A befektetők a február 14-i mélypontról mintegy 3 százalékkal nyomták fel az euró kurzusát, arra várva, hogy Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a központi bank antiinflációs politikáját illetően élesebb hangnemet fog megütni, mivel az olajárak továbbra is emelkednek. Szerdán az euró végül is négyhavi csúcsot ért el, és 1,3890 dollárral jegyezték, utoljára 1,3858 dolláros szinten állt, 0,1 százalékkal elmaradva a szerdai záráskori amerikai jegyzéstől - jelenti a Reuters.

Piaci szereplők szerint az uniós közös valuta sorsa hosszabb távon attól függ, hogyan alakulnak az olajárak, miközben az amerikai valutára is nyomás nehezedik az olajárak emelkedése miatt.

A Bank of Tokyo elemzője szerint miután a piac nagy várakozásokkal tekint az EKB mai döntésére, várható, hogy a döntés meghozatalát követően a deviza gyengül majd.

Az Equilor szerint a kamatpályánál is fontosabb kérdés lehet a márciusi uniós pénzügyi reformcsomaggal kapcsolatos találgatások. Nyilván itt az EKB nem fog közvetlen nyilatkozatot tenni, de szerepe megkerülhetetlen lesz, hiszen az unió perifériáját sújtó adósságválságban egyelőre egymaga kénytelen a piaci intervenciókat lebonyolítani. Az elmúlt hetekben az egynapos banki hitellehívások jelentősen megugrottak, volt, hogy 16-17 milliárd eurót kötöttek le kereskedelmi hitelintézetek a megszokott 1 milliárd eurós összeghez képest.

 

EKB Trichet kamadöntés eurózóna euró adósságválság kamat
Kapcsolódó cikkek