Pénz- és tőkepiac

Lehet még nyilatkozni a nyugdíjpénztári reálhozamról

Több magánnyugdíjpénztár levélben felszólította tagjait, február végéig rendelkezzenek az esetlegesen számukra képződött reálhozamról.

Több magánnyugdíjpénztár levélben felszólította tagjait, február végéig rendelkezzenek az esetlegesen számukra képződött reálhozamról, illetve az önkéntesen befizetett tagdíj-kiegészítésről – közölte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF). A hatóság felhívja a figyelmet, hogy a február 28-ra megadott határidő nem jogvesztő hatályú, ha egy pénztártag késik a nyilatkozattal, semmilyen hátrány nem érheti.

Azok a tagok, akik még nem rendelkeztek a reálhozamról, megtehetik a március 1. és 31. között hozzájuk érkező pénztári értesítés alapján. Aki ezt valamilyen oknál fogva mégsem teszi meg, annak a pénztára ezt követően a kifizetések összegét a lakcímére utalja ki. Ha a pénzt a megadott címen nem veszik át, a visszaérkező kifizetéseket a pénztár a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át, ahol jóváírják a volt pénztártag állami tb-rendszerben létrejövő egyéni számláján.

A tagok háromféle módon rendelkezhetnek a reálhozamukról. Egyrészt adómentesen egy összegben felvehetik; másrészt átutaltathatják önkéntes nyugdíjpénztárukba, és rendelkezhetnek úgy is, hogy írják jóvá az összeget a létrejövő egyéni számlájukon.

Szintén a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hír, hogy az Alkotmánybíróság tegnap tárgyalt arról, hatáskörébe tartozik-e a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos, nemrég elfogadott törvények vizsgálata. Ám döntés nem született, így tovább foglalkoznak a kérdéssel. n

reálhozam nyilatkozat nuygdíjpénztárak magánkasszák
Kapcsolódó cikkek