Pénz- és tőkepiac

OTP: Rövidesen elkészül az állami csomag a devizahiteleseknek

Senki nem örül annak, ha több adót kell fizetnie. Ugyanakkor az egészséges és dinamikus gazdasági növekedés beindulásához elengedhetetlen, hogy a bankszektor hitelezzen: ezt pedig a kormányzatnak a költségvetési bevételek tervezésekor mérlegelnie kell – jelentette ki a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadó meghosszabbítása kapcsán Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP csoport negyedik negyedévi, 17,2 milliárd forintos adózott eredménye a vezérigazgató-helyettes szerint megfelel az előzetes várakozásoknak, hiszen gyakorlatilag hajszálra megegyezik az elemzők konszenzusával.

Hozzátette: a bankadó és a tavalyi goodwill leírás hatásával korrigált adózott eredmény 162 milliárd forintot tett ki, és 7 százalékkal meghaladja a bázisidőszakit, a számviteli adózott eredmény ugyanakkor bő egyötödével elmarad a 2009-estől.

A korrigált eredménnyel kalkulált, 13 százalékos tőkearányos megtérülés (ROE) – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes – a kedvezőtlen működési környezet és a versenytársak mutatói tükrében még mindig nagyon jónak számít.

A piac jól fogadta az OTP jelentését: az árfolyam 2,34 százalékot emelkedett 5 685 forintra délelőtt.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az eredmény szempontjából meghatározó késedelmes tételek állománya tavaly tovább növekedett: a 90 napon túli elmaradásban lévő hitelek aránya (konszolidáltan) 13,7 százalékot tett ki. Ezzel együtt biztató, hogy a növekedési ütem tavaly már lassult, hiszen 3,9 százalékpontot ért el, szemben a 2009-es 5,3 százalékponttal. Ezzel párhuzamosan a késedelmes állományok céltartalékokkal való fedezettsége is nőtt, az év végén 74,4 százalékot tett ki.

Ami az üzleti aktivitást illeti: a hitelállomány visszaesése tavaly megállt, és a vezérigazgató-helyettes szerint az év második felében már enyhe növekedés is mutatkozott. Bencsik László beszámolója szerint a bankcsoporton belül erős költségkontroll érvényesült 2010-ben is, ám ez a belső hatékonyság növelését jelentette, és nem járt fiókbezárásokkal.

Hamarosan megszülethet a megállapodás a nehéz helyzetben lévő hiteladósok problémájára – jelentette ki az OTP tájékoztatóján Gyuris Dániel, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese. Mint mondta, jelenleg több változat van a kormány előtt, de rövid időn belül meglesz a döntés. A befutónak tűnő intézkedéscsomag a bank, az állam és adós közös teherviselésén alapszik, valamennyi fél érdekeinek a figyelembevételével.

Bizonyos alapelveket mindenképpen szem előtt kell tartani – hangsúlyozta Gyuris. Nem szabad elengedni a hiteladósok kezét, meg kell akadályozni a tömeges kilakoltatásokat, nehogy a piacra zúduló lakások árzuhanást eredményezzenek. 

A Concorde szerint a várakozásoktól némileg elmaradó számokkal rukkolt elő ma reggel az OTP Bank. A válság kezdete óta lényegében stagnáló hitelezés terén, a tavalyi év utolsó negyedévében sem történt érdemi fordulat. Az OTP esetén ez lényegében stagnáló hitelkönyvet jelent, amely alól a kiválóan teljesítő orosz leányvállalat az egyetlen kivétel.

ROE OTP eredmény Bencsik hitelállomány árbevétel bankadó
Kapcsolódó cikkek