Pénz- és tőkepiac

Szupererős a forint - Mi történt?

A forint jelentősen erősödött az euróval szemben ezen a héten, és a svájci frank is olcsóbb lett.

A forint erősödéssel kezdte a hetet az euró ellenében, miután a monetáris tanács tagjait kinevezték, és ezzel kiárazódott a kockázat, hogy az új tanács a kamat csökkenésének irányába mozdulna nagyon rövid távon.

A forint 272,5-ös szintről indult az euró ellenében, majd kedden 270 közelébe erősödött.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) kormányzójának nyilatkozata arra utal, hogy Svájc nem avatkozik be a piaci folyamatokba, azonban kijelentette, hogy az „gyenge”, ezért nem várható kamatemelés, mely a frank erejét tovább táplálná.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Annál inkább várható, hogy az Európai Központi Bank (EKB) emeli a kamatot áprilisban: ez segítette az euró erősödését.

Szerdán áttörte a lélektani 270-es kurzust a hazai deviza az euró ellenében: ez leginkább a hazai fundamentumok javulásának köszönhető.

A forint árfolyamának meghatározó tényezőiről bővebben itt olvashat: Rendkívüli teljesítmény a forinttól - Orbánék is segítettek

Csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) remek kötvénykibocsátást hajtott végre, majd a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarország államadósságának besorolását a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában.

Korábban a Fitch és a Moody’s már jelezte, hogy nem várható leminősítés a nagyon közeli jövőben, az S&P kommentárjával kiárazódott a leminősítés kockázata is. Az S&P várhatóan 2011 végén alkot véleményt a magyar gazdaságról.

Így a forint az Orbán-kormány ideje alatt eddig nem látott erős szintre emelkedett, mindenkori záróárfolyamhoz és napon belüli árfolyamhoz képest is.

Csütörtök estére 267 alá kapaszkodott a forint az euró ellenében, miután megjelent a hír, hogy az ÁKK sikeres dollárkötvény kibocsátást is végrehajtott.

Pénteken az eurót 266,5 forint körül jegyzik, a napi minimum 265,7 forinton alakult.

A forint egy hét alatt 213-as szintről 6 egységgel 206-ig menetelt a svájci frank ellenében, melyhez a forint erősödésén túl az is hozzájárult, hogy az euró árfolyama ugyanebben az időszakban 1,277-ről 1,29-re változott az alpesi devizával szemben.

forint CHF Matolcsy-csomag Frank EKB deviza forintárfolyam HUF MNB euró SNB árfolyam kamat piac jegybank
Kapcsolódó cikkek