Pénz- és tőkepiac

Visszatért az optimizmus az ázsiai piacokra

Emelkedéssel nyitottak az ázsiai pénzpiacok, a lendületet az amerikai vállalatok papírjai adták, amelyek Warren Buffet hétfői, az amerikai gazdaságot érintő optimista kijelentése után kaptak szárnyra. Kína feldolgozóipari növekedési üteme pedig fél éves mélypontra süllyedt.

A japán Nikkei irányadó indenxe egy százalékkal emelkedett, s több napos esés után az ausztrál papírok árfolyama 1,2 százalékot nőtt.

Warren Buffet, a Berkshire Hathaway Inc. elnöke hétfőn részvényeseinek küldött levelében arról számolt be, hogy nem hogy új gazdasági válság közeleg az Egyesült Államokban, hanem inkább újabb gazdasági aranykor elé néz az ország. A levélben újabb gigafelvásárlásokról számol be.

A kínai feldolgozóipari eredmények – a hivatalos statisztika szerint – februárban azt mutatják, a növekedés üteme fél éves mélypontra esett, elsősorban a magas miatt, amely általános probléma a térség országaiban.

A magas fogyasztói árak szűkítik a monetáris lehetőségeket. A termelői árindex három hónapos negatív csúcsot mutatott: a teljes PMI index, amely a feldolgozó ipar általános helyzetéről ad képet: februárban a januári 52,9 pontról 52,2-re csökkent.

Az inflációs nyomás miatt lassulhat a régióbeli országok gazdasági teljesítménye, a hűtés viszont jót tesz az árszínvonalnak – mondta Wang Hu, a Guotai Junan Securities közgazdásza.
Kínának fő piaci indikátora az infláció, amellyel már hónapok óta küszködik, a befektetők ezért a japán papírokat preferálhatják – állítják elemzők.

A amerikai és európai befektetők a legnagyobb játékosok a japán piacon, de egyre több ázsiai alap is vásárol alacsonyabb kockázatú részvényeket – tette hozzá Shun Maruyama, a Credit Suisse stratégája. Szerinte a japán tőzsdei részvények a többi ázsiai országhoz képest kevésbé függenek a globális olajáraktól.

Az ausztrál jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábakat már negyedik hónapja. Az indoklás szerint az ország inflációs rátája miatt nincs szükség emelésre, de ez később még változhat.

Indonéziában az éves infláció mérséklődött, de még mindig 6,84 százalékon áll, jóval a jegybank által célként kitűzött 4-6 százalék felett jár.

A nyersolaj ára múlt héten 120 dolláros hordónkénti árral zárt, amely két éves csúcs. Az olaj ára elsősorban a líbiai politikai bizonytalanságok miatt nő folyamatosan, de a befektetők tartanak attól is, hogy a zavargások és a kormány ellenes megmozdulások más közel-keleti államra is átterjedhetnek. A Brent típusú olaj hétfőhöz hasonlóan 112 dolláron áll.

részvény Ázsia Buffet infláció tőzsde Líbia olaj árfolyam feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek