Pénz- és tőkepiac

Alulbiztosított vállalkozások: milliókat lehetne spórolni?

Nem csupán a gépjármű- és lakásbiztosításokat, hanem a vállalati vagyon- és felelősségbiztosításokat is elérte a fokozódó piaci verseny. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által először 2008-ban elvégzett példaszámítás idei megismétlése alapján egy átlagosnak számító kisvállalkozás ma 20-40 százalékkal alacsonyabb díj mellett fedezheti alapvető kockázatait, mint három éve. A körültekintően megválasztott biztosítási elemekkel már a néhány alkalmazottat foglalkoztató KKV-k is milliókat spórolhatnak.

Továbbra is nagyfokú díjérzékenység jellemzi a vállalkozásokat, amelyek a költségtakarékosság jegyében sokszor fontos, érzékeny veszteségeket is fedező biztosítási elemeket hagynak ki a biztosítási csomagjaik összeállítása során. Különösen a KKV-szektort jellemzi az alulbiztosítottság, noha éppen ez a kör a legsérülékenyebb egy nem megfelelően biztosított, váratlan káresemény során. Pedig a valamennyi kritikus területre kiterjedő biztosítási fedezet elérése ma lényegesen könnyebb, mint akár néhány évvel ezelőtt.
 
„A spórolási kényszer ellenére ma minden korábbinál nagyobb a lehetőség arra, hogy a vállalkozások ne a fedezetük kárára csökkentsék biztosítási költségeiket – hangsúlyozza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – A piacon elérhető, azonos szolgáltatást nyújtó biztosítási ajánlatok között átlagosan még mindig több mint kétszeres díjkülönbség, ami a piaci ajánlatok körültekintő versenyeztetését végző független alkusz segítségével évente milliós nagyságrendű megtakarítást is eredményezhet.

Ráadásul az átlagos díjszint is rohamosan csökken: ma ugyanaz a fedezet harmadával alacsonyabb díjösszeg mellett is elérhető, mint néhány évvel ezelőtt. Ez bőven teremt lehetőséget az eddigi biztosítási csomagok felülvizsgálatára, új fedezetek beemelésével való optimalizálására is.”
 
A FBAMSZ szerint nehezen standardizálható, sokféle egyedi kockázat fedezetét érintő vagyon- és felelősségbiztosítások esetében nem csupán a közvetítéskor nélkülözhetetlen a független alkusz jelenléte, hanem a kárügyintézés adminisztrációja során is, mivel széles körű támogatást nyújt a jogos és gyors kártérítés elérése érdekében. Ma egy átlagos vállalkozói biztosítási csomag 20-40 százalékkal olcsóbban köthető meg, mint 2008-ban. Az inflációs hatásokat is figyelembe véve a díjcsökkenés reálértéken 32-48 százalék közötti sávban mozog

A legolcsóbb elérhető módozatok 21 százalékkal, miközben a legmagasabb díjak mértéke közel 40 százalékkal csökkent. Az áreltérés a legalacsonyabb és legmagasabb díjak között 6-ról 3,2 millió forintra csökkent, ami jelentős részben a díjajánlatok összehasonlítását végző alkuszi tevékenység eredménye.

A díjcsökkenés különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az elmúlt három év során bekövetkező nagy volumenű katasztrófák (árvíz, belvíz, viharok) lényegesen nagyobb károkat okoztak a gazdálkodó szervezetek vagyontárgyaiban is, a korábbinál magasabb kárhányaddal, tetemesen növelve a nem-életbiztosítási terület költségeit.

alulbiztosított verseny biztosítási csomag díjcsökkenés kkv infáció alkusz biztosítás
Kapcsolódó cikkek