Pénz- és tőkepiac

Brown: Állapodjunk meg, vagy tovább fenyegetőznek a bankok

A volt brit miniszterelnök egy konferencia arról beszélt, hogy a nemzetközi pénzügyi közösségnek meg kell állapodnia a közös bankfelügyeletről.

"Nemzetközi megállapodást kell kötni, máskülönben maradnak a bankok, amelyek folyamatosan fenyegetőznek azzal, hogy elhagyják egyik országot a másikért – mondta Gordon Brown egy az Egyesült Államokban tartott konferencián.

Az AFP kiemeli, hogy Brown elismerte felelősségét a pénzügyi válság kezelése kapcsán. Mint mondta, nagy hibát követett el kormány a pénzügyi felügyelet felállításakor, ugyanis a szabályozás kialakításakor azt feltételezték, hogy kizárólag az egyéni intézmények bukása jelenti majd a problémát. "Nem ismertük fel, hogy milyen mértékben összefügg a bankrendszer" – fogalmazott az ex miniszterelnök.

Brown ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pénzügyi szektor részéről továbbra is erős a nyomás a felügyelet enyhítésére. A City Brown meglátása szerint tíz-tizenöt éve lobbizik azért, hogy London csökkentse rá nehezedő terheket. A volt miniszterelnök most úgy látja, a nemzetközi döntéshozói közösségnek nem szabad engednie, mivel ha ez megtörténik, újra "megkezdődik a száguldás a szakadék felé".

David Cameron, Brown utódja a növekedés „beindítójának” szánja az idei költségvetési tervezetet George Osborne brit pénzügyminiszter. A bejelentést beárnyékolja, hogy a korábbinál kedvezőtlenebb gazdasági bővülésre van kilátás 2011-ben és 2012-ben.

A vártnál lassabb mértékben csökken az eladósodás mértéke az elkövetkező négy évben, de a költségvetési deficit javát lefaragják 2015-re – ígérte a brit pénzügyminiszter. George Osborne tegnap mutatta be a 2011-es fiskális évre vonatkozó büdzsé tervezetét, amely az előzetes, 148,5 milliárd fontos becsléseknél alacsonyabb, 146 milliárdos hitelfelvételt irányoz elő. Az államadósság-állomány az idén várhatóan eléri a 60 százalékát, s 71 százalékon tetőzik 2012-ben.

Gordon Brown miniszterelnök megszorítás cameron bankrendszer
Kapcsolódó cikkek