Pénz- és tőkepiac

Ezúttal csak az OTP-t "stresszelik"

Az Európai Bankfelügyelet a stressztesztek során összesen 90 európai bankot vizsgál felül, amelyek az EU bankmérlegének mintegy 65 százalékát képviselik.

Az EBA által megállapított paraméterek szerint a górcső alá vont pénzintézeteknek minden egyes államban a teljes bankmérleg legalább 50 százalékát kell kiadnia. Mint ismeretes, tavaly már végzett banki stressztesztet a hatóság, de az akkori vizsgálat számos elemző szerint túl enyhe követelményeket támasztott, így a 91 vizsgált intézmény közül mindössze hét bukott meg. Többek között az a két ír pénzintézet is átcsúszott a vizsgálaton, amelyeket azután gyakorlatilag államosítania kell Dublinnak a bankszektor megmentése érdekében.

A Tier1 tőkemegfelelési mutatóra a vizsgálatban megállapított 5 százalék összevethető azzal a "szigorral", amelyet az amerikai bankoknál alkalmaztak tavalyi stressztesztjüknél. Az amerikai vizsgálat eredményét az érintett bankok a múlt hónapban tudták meg, de azt nyilvánosan nem közölték. A jól teljesítő bankoknak osztalékemelést, illetve részvény-visszavásárlásokat engedélyeztek.

Azoknak az európai bankoknak, amelyek esetlegesen elbuknak a mostani teszten, vagy azt éppen csak teljesítik, saját nemzeti bankfelügyeletükkel együttműködve kell a fennálló problémát orvosolniuk.

A stressztesztbe bevont bankok teljes listáját megtekintheti itt

Az EBA idén a nehéz helyzetben levő spanyol bankszektor 24 bankját, illetve takarékpénztárát veszik górcső alá, ez a legmagasabb szám egyetlen országból. Németország szintén előkelő helyen 13 megvizsgált bankjával, amelyek között szerepelnek a vitatott sorsú tartományi pénzintézetek is.

Számos német elemző úgy véli, hogy az olyan landesbankok, mint a NordLB nem mennek majd át a teszten, mivel a fenntartó államok jelentős mennyiségű tőkét injekcióztak beléjük, ami úgy nevezett csöndes részesedéssé alakult. Berlin egyelőre nem biztos benne, hogy a bújtatott állami támogatásnak tekinthető részesedéseket elfogadják-e a tőketartalék részeként. A kereskedelmi bankok között a listán szereplő két óriás a Deutsche Bank és a Commerzbank.

Ugyanakkor Finnországból, Luxemburgból, Norvégiából, Lengyelországból, Máltáról és Magyarországról csupán egy-egy bankot vontak be a vizsgálatba. Ez idén Magyarországról az OTP. A magyar piacon erőteljes kitettséggel rendelkező osztrák bankok közül teszt alá veszik a Raiffeisent és az Erstét is.

OTP Erste Raiffeisen Bank tier-1 eba stresszteszt tőkemegfelelés
Kapcsolódó cikkek