Pénz- és tőkepiac

Hogyan tehetünk szert havi 158 ezres nyugdíjra?

A befektetési alapok jegyeiből felépített portfóliót ajánlja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának biztosítására a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Zobor Zsuzsa, a K&H befektetői klub keddi rendezvényén arról beszélt, hogy a születéskor várható élettartam folyamatos növekedése és az egyre alacsonyabb születésszám miatt kockázatossá vált a nyugdíjrendszer fenntartása.

A magánnyugdíj-pénztárak segítségével a demográfiai terheket megosztotta az állam és az állampolgár. Ezek megszüntetésével az állam átvállalta a demográfiai változások minden kockázatát és költségét.

A K&H Alapkezelő vezére szerint a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos változásokat a emelésével, a járulékterhek növelésével, a nyugdíjszámítás módosításával és a foglalkoztatás növelésével lehet kezelni. Várható, hogy az állam hosszabb távon nem tudja tartani jelenleg vállalt kötelezettségeit, ezért a szakember szerint a jövő nyugdíjasainak mindenképpen szükségük van öngondoskodásra.

Soha nem késő nyugdíjas korra elkezdeni takarékoskodni – állította Zobor Zsuzsa. Ha valaki húsz év alatt havi 40 ezer forintot takarít meg, akkor számításai szerint a hozamokkal és az állami támogatásokkal együtt 20,7 millió forintot képes összegyűjteni, melyből 15 éven keresztül havi 158 ezer forint járadékra tehet szert. Egy ilyen programba akár a negyvenes éveik közepén élő emberek is sikerrel belevághatnak. A vezérigazgató szerint a rendszeres megtakarításokkal kiiktatható az árfolyamkockázat a részvények és kötvények esetén is.

Zobor Zsuzsa a legalkalmasabb előtakarékossági formának a befektetési alapokat ajánlja. Ezek ugyanis folyamatosan vásárolhatóak, különböző hozamúak és kockázatúak, így mindenki a saját igényeinek megfelelő portfóliót állíthat össze.

A K&H Alapkezelő által forgalmazott befektetési alapok közül a vezérigazgató megemlítette a tőkevédett alapokat, a különböző értékpapírokból összeválogatott fix alapokat és a háromszor fizető alapokat. Ez utóbbiak jellemzője, hogy első évben fix hozamot fizetnek, a második és harmadik évben bizonyos befektetések, elsősorban részvények árfolyamváltozásától függően fizetnek hozamot. Zobor ezek közül a háromszor fizető emlékező alapra hívta fel a figyelmet, amely három és fél éves futamidejű. Az első év végén 9 százalék, a második év végén 3-9 százalék közötti hozamot fizet, a harmadik időszak hozama pedig legalább a második szakaszének megfelelő.

A K&H Alapkezelő vezérigazgatója adó- és más állami kedvezmények igénybevételét is ajánlja a nyugdíjra takarékoskodóknak, ezért azt javasolja, hogy az, aki hosszú távon takarékoskodik, az értékpapírjait tegye tbsz-re vagy nyesz-re, ahol a mentesül a kamatadó alól. Az ilyen számlák népszerűségét jelzi, hogy tavaly év végén 209 ezer befektető 590 milliárd forintot tartott rajtuk.

zubor zsuzsa előtakarékosság öngondoskodás nyesz K&H Alapkezelő TBSZ
Kapcsolódó cikkek