Pénz- és tőkepiac

Mit tegyen, ha kevés a nyugdíja?

Tudatos megtakarítási lépéseket kellene tennie a lakosságnak

Az idei év a hosszú távú öngondoskodásra alkalmas termékeknek kedvez majd, amelyek között kiemelt szerepe lesz a befektetési egységekhez kötött biztosításoknak – hangzik az Aviva Életbiztosító 2011-es esztendőre szóló prognózisa.

A gazdasági helyzet és a kormány intézkedései ráirányították a lakosság figyelmét a hoszszú távú öngondoskodás szükségességére, emellett az idén a kedvezőbb családi adózási környezet is többletpénzt hagy a háztartásoknál, ez szintén növelheti a megtakarítási hajlandóságot.

Az elkövetkező fél évszázadban kulcsszerepet játszik majd, hogy a lakosság mikor és milyen mértékben ismeri fel az öngondoskodás jelentőségét és kezd el gondoskodni saját jól felfogott érdekében a nyugdíjaséveiről. Bár számszerűsíthető az a fenyegető mértékű nyugdíjhiány, amely az elkövetkező évtizedekben eléri Európát, a lakosság körében végzett Aviva-kutatás azt mutatja, a többség még nem látja saját felelősségét a nyugdíja biztosításában.

A lakosság persze a legtöbb európai országban aggódik amiatt, hogy nem lesz elegendő jövedelme, mikor visszavonul; a többség úgy véli, munkajövedelmének legalább az 50 százalékára lesz szüksége a minimális létfenntartáshoz, de elégedettebb lenne, ha annak 75 százalékát megkaphatná.

Magyarországon a lakosság nyugdíjcélú megtakarításait átlagosan évi 532 ezer, azaz havi szinten mintegy 45 ezer forinttal kellene megnövelni ahhoz, hogy a nyugdíjhiányt valóban át lehessen hidalni.
A legérzékenyebben a nyugdíjazáshoz közel állókat és az átlagos jövedelemmel rendelkezőket érinti a nyugdíjhiány. A nők még nehezebb helyzetben vannak, miután alacsonyabb foglalkoztatottságuk és csekélyebb jövedelmük miatt az időskori ellátásuk eleve elmarad a férfiakétól, miközben várható élettartamuk hosszabb, így kisebb összegből hosszabb ideig kell megélniük. Mindezek miatt tudatos öngondoskodásra és megtakarítási lépésekre van szükség – emelik ki az Avivánál.

öngondoskodás Aviva megtakarítás biztosítás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek