Pénz- és tőkepiac

Nincs, ami ne felfelé lökné az olajárat

A Brent minőségű olaj ára a szerdai ázsiai kereskedelemben barrelenként 122 dollárra emelkedett. A változás mögött egyrészt a jól teljesítő részvénypiac, másrészt az olajkereslet növekedése áll.

Az ICE Brent minőségű nyersolaj ára júniusi szállításra, 57 centtel 121,92 dollárra emelkedett hordónként, miután egy időre megérintette a 122 dolláros szintet. Az amerikai nyersolaj ára pedig 65 centtel emelkedett barrelenként 108,93 dollárra.

Az emelkedést elősegítette, hogy több kedvező vállalati jelentés érkezett, többek között a Johnson & Johnsontól és a Goldman Sachstől. Az áremelkedést a dollár gyengülése is segítette: a zöldhasú továbbra is veszít értékéből az euróval szemben, a gyenge dollár pedig jó vétellé teszi az olajat és a piacra vonzza a befektetőket. Az amerikai olajpiacról is árfelhajtó hatású hírek érkeztek: a nyersolajkészlet a vártnál kevésbé nőtt, míg a gázolaj tartalék meglepte az elemzőket a csökkenéssel.

A Reuters szerint azonban az olajárak nyomás alá kerülhetnek, ha fennmarad a görög adósságválság elterjedésével kapcsolatos aggodalmak. Ugyanakkor a líbiai és közel-keleti feszültségek fokozódása ellenkező irányba löki a olajárat

olajár készlet olaj nyersolaj részvénypiac elemző Brent
Kapcsolódó cikkek