Pénz- és tőkepiac

Olcsó a dollár, nem győzik felvásárolni

Az ázsiai kereskedelemben csütörtökön a dollár kurzusa hároméves mélypontra mérséklődött a Fed laza monetáris politikájának hatására.

A dollárindex (DXY), amely az amerikai valuta teljesítményét jelzi a jelentősebb valutákat tartalmazó kosárhoz viszonyítva, 72,993-ról 72,871 pontra mérséklődött, erre nem volt példa 2008 júliusa óta.

Az amerikai nyersolaj ára emiatt két és féléves csúcsra, 113,70 dollárra szökött fel, miközben az ázsiai részvények kurzusa emelkedett, mert a befektetők arra fogadnak, hogy folytatódik a laza amerikai monetáris politika és ez kockázatosabb eszközök felé hajtja a pénzt.  A Reuters által megkérdezett kereskedők azt tapasztalták, hogy több ázsiai központi bank dollárt vásárolt azért, hogy megfékezze valutái erőteljes erősödését.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A Fed tegnapi kamatdöntést követő kommentárja nagyjából a várakozásoknak megfelelő volt, a jegybankárok azonban a tekintetében valamivel óvatosabban fogalmaztak, mint korábban. A 2011-es előrejelzésüket fél százalék-ponttal, 3,2 százalékra csökkentették. Bernanke szavai szerint a júniusban lejáró kötvényvásárlási programot végigviszik, és a lejáró kötvényeket pedig újra befektetik.

A Raiffeisen elemzői szerint az exit stratégiában az újrabefektetések akkor állhatnak meg, ha az inflációs és munkaerő-piaci folyamatok ezt indokolnák, de a Fed egyelőre további foglalkoztatási fellendülést szeretne látni. Bernanke a sajtótájékoztató kérdés-felelek részében úgy fogalmazott, hogy nem tudja, mikor szigorít a Fed. Összességében a várakozásoknál is valamivel erősebben "galamb" hangvételűre sikeredett a kommentár.

Az euró ezzel párhuzamosan 16-havi csúcsot ért el, és jegyzése az 1,48000 dolláros opciós akadályt áttörve 1,4881 dollárt ért el. Ami az árupiacokat illeti, az amerikai nyersolaj ára 2, és fél éves csúcsra emelkedett, és barrelenként


 

Bernanke dollár Fed nyersolaj dollárindex euró DXY elemző
Kapcsolódó cikkek