Pénz- és tőkepiac

ÖNB: nyereségesek voltak Kelet-Európában az osztrák bankok

Az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) becslése szerint a rossz hitelek aránya Kelet-Európában idén érheti el a csúcsot, de néhány országban ez 2012 elejére is eltolódhat. Régiónkban a rossznak minősített hitelek aránya a teljes állományon belül kétszer akkora, mint Ausztriában.

Az osztrák bankoknak mintegy 19 milliárd euró tőkeemelésre lesz szükségük –). Az emelést az intézeteknek 2019-ig kell végrehajtaniuk a tőkefedezeti biztosítékok megemeléséről szóló Baseli III-as szabályok miatt - idézi a Die Presse az APA osztrák hírügynökséget.

Az ÖNB adatai szerint az osztrák bankok saját tőkéje 2010 végén 86,2 milliárd euróra rúgott. A jegybank becslése szerint legalább 19 milliárd euró plusz tőkét kell a bankoknak bevonniuk, hogy eleget tegyenek a Basel III-as szabályozás 2019-ben életbe lépő feltételeinek. A Bázel III. célja, hogy úgynevezett stresszkörnyezetben (rossz hitelek, is biztosítsa a bankszektor kockázatelnyelő képességét, csökkentve a pénzügyi szektort érintő és a reálgazdaságra átterjedő válsághelyzetek kialakulásának valószínűségét.

Andreas Ittner, az ÖNB elnöke szerint Kelet-Európában tevékenykedő osztrák bankok tevékenysége kockázatosabb, mint azoké, amelyek nem. A kelet-európai tevékenység nyereséget hozott az osztrák bankoknak, annak ellenére is, hogy arányait tekintve sok a rossz  A jegybank előrejelzése szerint a rossz hitelnek minősített állomány 2011-ben éri el a csúcspontot Kelet és Dél-Európában. Az elnök nem említett konkrét országokat, csak annyit mondott, az országok egy részénél már elérte a csúcsot, de a másoknál akár 2012 elejére is elhúzódhat.

Ittner szerint a rossz hitelállomány a kelet-európai leányvállalatoknál kétszer akkora, mint Ausztriában: a teljes állomány 6,6 százalékára rúg.

tőke ÖNB rossz hitel Bank stressz teszt Bázel III hitelállomány Kelet-Európa Ausztria
Kapcsolódó cikkek