Pénz- és tőkepiac

Száguldó olajárak? - "Beintett" az OPEC, semmi remény

Az amerikai határidős nyersolaj ára az ázsiai kereskedelemben hétfőn barrelenként 109 dollár alá esett, három napon át tartó növekedés után.

A határidős amerikai nyersolaj ára, májusi szállításra, 71 centtel 108,95 dollárra mérséklődött. Az ICE Brent minőségű olaj ára pedig, júniusi szállításra, 47 centtel esett vissza és 122,984 dollár volt hordónként, miután előzőleg 21 centtel drágult. 

Azok a félelmek, melyek szerint a magas árak tompítják majd a keresletet, erősebben hatottak a befektetőkre, mint a szaúdi olajtermelés csökkentéséből eredő aggályok.

A szaúdi olajügyi miniszter vasárnap bejelentette, hogy az arab királyság márciusban naponta 800 ezer hordóval csökkentette a termelést a túlkínálat miatt. Ez volt az eddigi legerőteljesebb jelzés volt arra nézve, hogy az OPEC nem lép közbe az árak emelkedésének megfékezésére a kitermelési kvóta emelésével.

A Reuters szerint a piac szoros figyelemmel követi majd a kulcsfontosságú amerikai nagyvállalatok jövedelmére vonatkozó adatokat, amelyeket a húsvéti ünnepek alatt hoznak nyilvánosságra, annak lemérésére, hogy a magas olaj- és nyersanyagárak milyen hatással vannak a világ legnagyobb energiafogyasztójára. Ben Le Brun, a CMC Markets elemzője ugyanakkor hangsúlyozza, hogy továbbra is komoly félelmek mutatkoznak az olajárak inflációs hatásával kapcsolatban. A szakértő úgy látja, hogy a közel-keleti feszültségek miatt jelenleg mintegy 15-20 dolláros prémium épül be az olajárba.

szaúdi olajár olaj befektető nyersolaj elemző
Kapcsolódó cikkek