Pénz- és tőkepiac

A lélektani határ is elesett: Ütik a forintot, és a BUX-ot

A forint és a régiós fizetőeszközök gyengültek kedden, és a világ vezető tőzsdeindexei is lefelé fordultak.

A forint újabb hullámban gyengült az euróval szemben, és délután már 266 forintot is kellett adni a közös európai devizáért. A forint a régió legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze. A hazai deviza 0,5, a lengyel zloty 0,35, a román lej 0,3, a cseh korona 0,13 százalékot esett napon belül a közös európai devizával szemben.

A nemzetközi befektetői hangulat romlott, a kockázatvállalási kedv mérséklődött az előző napokhoz képest. A német DAX index 7 530 körüli szintről 7 460 pontra esett, közel 1 százalékot. A francia CAC-40 4 110 pontról 4 075 pontra korrigált. Az angol FTSE-100 is lejjebb került, mintegy 20 ponttal záróárfolyamához képest, pedig az index délelőtt még egyedüliként emelkedett a vezető részvényindexek közül.

Két hete nem esett ekkorát a BUX

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX is esett: 24 270 pont körüli szintről 23 900 pontra, majdnem 1,6 százalékkal került lejjebb.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Richter 0,7 százalékot esett 37 595 forintra. Az OTP 2 százalékot korrigált 6 220 forintra. A Mol 2,4 százalékot gyengült 24 400 forintra. A Magyar Telekom 8 százalékkal került lejjebb, 555 forintra, azonban az esés csupán az 50 forintos kifizetése miatt történt. 

A hazai fizetőeszközt reggel még 264-es szinten jegyezték az euróval szemben, másfél forinttal drágult a közös európai deviza délutánra, 265,5 forinton jegyzik. A svájci frank 206 forintról 207,5 forintra változott, és az amerikai dollár ára 178-as kurzusról 179,5 forintra ugrott.

„Oszama bin Laden megölésének híre csak pillanatnyi fellángolást okozott a pénzügyi piacokon, nap végére ugyanis eltűnt a reggeli dollárerősödés, a tőzsdék is visszaadták korábbi emelkedéseiket” – írta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza, aki elemzésben felidézve a hétfői eseményeket.

Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy a Széll Kálmán-tervet "övező végrehajtási kockázat a konvergencia-programnak a kiadáscsökkentést részletező információi ellenére is jelentős maradt”.

„A kedvező külső egyensúly, a jó finanszírozási helyzet és a kormány hiánypálya melletti elkötelezettsége a forintot segíti. A továbbiakban is a 260-280-as sávba várjuk az árfolyamot, a közeljövőben maradhat e sáv alsó részében” – írta a közgazdász, azonban figyelmeztetett: „a jó hírek nagy részét azonban már beárazta a piac, így a kockázatok eltolódtak a gyengülés felé”.

Az irányt azonban elsősorban a globális kockázati környezet jelöli ki, amelyet félév környékén a Fed likviditásbővítő programjának kifutása markánsan befolyásolhat – tette hozzá.

Oszama bin Laden halála egyes elemzők szerint megtorlással is járhat, amely nyomást helyezhet a globális kilábalásra is.

Oszama halála miatt megtorlástól tart a jósprofesszor

Oszama bin Laden halála után félhetünk csak igazán?

A negatív pénz- és tőkepiaci eseményekkel párhuzamosan a magyar állampapírok másodpiacán növekedtek a hozamok. Az éven belüli lejáratú kötvények hozama nem változott, azonban a többi állampapírnál érzékelhető a hozamemelkedés.

A 3 éves államkötvények hozama 5 bázisponttal 6,5 százalékra, az 5 éves állampapírok hozama 9 bázisponttal 6,85 százalékra emelkedett. A hosszú, 10 éves papíroknál 6 bázispontos emelkedést mértek, így a hozam 7,06 százalék – áll az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatsorában.

részvény forint Frank OTP deviza FTSE-100 forintárfolyam tőzsde BUX euró Mol Richter árfolyam Bin Laden
Kapcsolódó cikkek