Pénz- és tőkepiac

Az orosz állami bankok a spájzban vannak

Oroszország második legnagyobb bankja, a VTB (külkereskedelmi bank) meg akarja hódítani Nyugat-Európát.

Igor Strehl, a VTB ausztriai leányvállalatának új főnöke kifejtette, hogy Nyugat-Európában határozott növekedésre számítanak. A térségben lebonyolított üzleteik forgalmi volumenét a jelenlegi 7,5 milliárd euróról 2013-ra 12 milliárd euróra emelnék, vagyis 60 százalékos ugrásra készülnek, elsősorban az üzleti ügyfeleknek köszönhetően.

A Financial Times Deutschland (FTD) szerint az orosz bankok a Kreml támogatásával jelenleg erőteljesen fejlesztik tevékenységüket külföldön. A legnagyobb orosz pénzintézet, a Szberbank, jó eséllyel pályázik a Volksbanken International átvételére. Míg a 75 százalékban orosz állami tulajdonban lévő Szberbank a bécsi pénzintézete venné át, addig a VTB közvetlenül kezdi meg működését Németországban júniustól. A VTB a Németországban élő hárommillió oroszra koncentrálna, az év végéig 200 millió eurónyi betét gyűjtene össze, három év múlva pedig a tervek szerint 1,5 milliárd euróra emelkedne a betétek összege.

Az FTD emlékeztet arra, hogy eközben a nyugati bankok Oroszországban a verseny korlátozását hozták fel panaszul. Egyre több nyugati cég vonul ki, mivel nem tudnak érvényesülni a két említett hazai óriással szemben. Strehl ugyanakkor vitatta, hogy akadályoznák a külföldi bankok tevékenységét. Mint mondta, a most a kivonulást választó pénzintézetek pusztán csak túl későn jelentek meg az orosz piacon és nem tudják behozni a lemaradásukat.


 

Németország Szberbank orosz állami bank volksbanken VTB
Kapcsolódó cikkek