Pénz- és tőkepiac

Intő jel: Soros túladott az aranykészletein

Soros György magyar származású amerikai dollármilliárdos az idei első negyedévben eladta fizikai aranyban tartott tőkéjének legnagyobb részét, miközben a nemesfém ára rekord magasságba tartott.

A Soros Fund Management az SPDR Gold Trustban tartott aranyeszközeinek 99 százalékát, az iShares Gold Trustban pedig mind az 5 millió részvényét eladta, ugyanakkor csökkentette a NovaGold Resources Inc.-ben és a Kinross Gold Corp.-ban lév tulajdonrését - tűnik ki hivatalos adatokból, amelyeket a Bloomberg ismertet.

Az gyorsulása, az európai adósságválság, a dollár gyengülése és a Líbiában kirobbant harcok  minden idők legmagasabb szintjére növelték az azonnali arany árát,  amely idén május 2-án már 1577,57 dollár volt unciánként. "Az aranyár-emelkedési játszma negyedik vagy ötödik fordulójánál tartunk, és a szereplők a játszma utolsó felére pozícionálják magukat" - hangoztatta James Dailey, a pennsylvaniai TEAM FInancial Asset Management menedzsere, aki arra számít, hogy az arany ára a következő két év folyamán eléri a 2500 dollárt unciánként.

Soros a múlt év januárjában "a tökéletes eszközbuboréknak" nevezte az aranyat. A befektető szerint ideálisak a körülmények a nemesfém áremelkedéséhez és a nyersanyagok konjunktúrája hosszabb ideig eltarthat. A mostani, eladással kapcsolatos döntése viszont biztosan elgondolkodtat számos befektetőt.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy meddig emelkedhet még az árfolyam, mert fundamentálisan már most is igen nehéz megalapozott magyarázatot adni a jelenlegi árfolyamszintekre. Ami biztos, hogy a hangulati kereskedés újabb és újabb rekordokat hozott az elmúlt időszakban – idézi fel az eseményeket Búró Szilárd, az Equilor elemzője. Úgy véli, hogy ilyen piacon a legritkább esetben javasolt stratégia, hogy az ember megpróbálja elkapni a „nagy” fordulatot és alkalmazza az „innen már csak lefelé mehet” – nem túl szofisztikált befektető stratégiát. Ugyanakkor az elmúlt két nap eseményeiből arra lehet következtetni, hogy némi árfolyamkorrekció következhet

Ugyanakkor az aranypiac.hu szerint az átmeneti megtorpanás az aranyár növekedésében még korántsem jelenti az évtizedes hossz befejeződését. Az árfolyam további trendszerű erősödését okozhatják a tartalékolás céljából történő jegybanki aranyvásárlások a jövőben, amelyek a dollártól való függőség csökkentését szolgálják. Tíz évvel ezelőtt, amikor több jegybank is az aranykészlete csökkentését szorgalmazta, persze mindez még máshogy volt.

Robert McEwen, a U.S. Gold Corp. bányatársaság elnöke egy a Bloomberg hírügynökségnek néhány napja adott interjúban azt mondta, hogy 2000 dolláros aranyárat is el tud képzelni még az idei évben, amennyiben a fejlődő országok tovább folytatják aranyvásárlásaikat. A jelenleg is zajló nemesfémpiaci korrekció közepette kétségtelenül túlzottnak tűnik ez a prognózis. A jegybanki aranyvásárlások árfolyamnövelő hatása azonban nem alaptalan felvetés.

részvény arany eszköz befeketető Soros elad jegybank
Kapcsolódó cikkek