Pénz- és tőkepiac

Londoni luxuslakásokba menekítik pénzüket a gazdag görögök

A londoni előkelő elővárosi negyedében dolgozó ingatlanügynökök dörzsölik a kezüket. A komoly gazdasági problémával küszködő periférikus európai államok dúsgazdagjai biztonságban tudhatják vagyonukat.

Euróövezeten kívüli országokba, elsősorban Nagy-Britanniába menekítik vagyonukat Görögország, Olaszország leggazdagabbjai elkezdték keresni London legillusztrisabb kerületeinek – mint például Mayfair és Belgravia - ingatlanjait  - számolnak be a piaci szereplők.

A drága londoni ingatlanokat már eddig is jószerivel vásárolták külföldiek, elsősorban oroszok és az arab országok állampolgárai – mondta Yolande Branes, a Savills felőkategóriás ingatlanokkal foglalkozó tanácsadó munkatársa. A válságba jutott országok szupergazdagjainak magánbankárai is jelentős pénzmozgásokról számolnak be, amely elsősorban a brit számlákon forog. 

A legtöbb pénzt a görögök menekítik ki az országból. A Savills felmérése szerint a dél-európai országból érkező vásárlók aránya idén a tavalyi 11-ről 14 százalékra bővült. Ebben a csoportban a spanyol, olasz és görög vevők aránya 25-ről 36 százalékra emelkedett. A kutatóintézet adatai szerint a 15 millió font feletti luxuslakások felét az említett három dél-európai ország állampolgárai vásárolják.

görög lakás csőd ingatlan befektetés Dél-Európa gazdag
Kapcsolódó cikkek