Pénz- és tőkepiac

A magánkasszák vagyonátadása apasztotta az alapokat

Májusban csökkent a befektetési alapok vagyona, döntően az intézményi befektetők visszaváltásai miatt, de a lakosság is inkább eladó volt, és a negatívvá váló tőkepiaci környezet sem kedvezett a hozamoknak.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt összesítése szerint a befektetési alapokból a befektetők májusban 26,3 milliárd forintot vontak ki, a piaci teljesítmény pedig 7,4 milliárd forinttal növelte a vagyont. A egy hónap alatt 0,5 százalékkal csökkent, május végén a BAMOSZ tagok 469 hazai befektetési alapban összesen 3.836 milliárd forintot kezeltek.

Temmel András, a BAMOSZ főtitkára szerint a befektetési alapok vagyonát legjobban meghatározó tényező májusban a globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat ismételt romlása mellett a jelentős intézményi visszaváltások voltak, az aktuálissá váló nyugdíjpénztári vagyonátadás miatt.

A hagyományosan lakossági termékeknek számító - pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid - alapokon belül májusban a rövid kötvényalapok tudtak friss tőkét vonzani, de összességében a lakossági termékeknél a visszaváltások kerültek túlsúlyba. Az intézményi befektetők leginkább a részvényalapokból vonták ki befektetéseiket.

A nyilvános részvényalapokból több mint 10 milliárd forint távozott, a piaci teljesítmények pedig összességében 1,6 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát. A 79 nyilvános részvényalap vagyona májusban 3,2 százalékkal, 357 milliárd forintra csökkent.

A garantált alapok vagyona májusban 1,4 százalékkal 419 milliárd forintra nőtt. Főként az új alapok indulása miatt a garantált alapokba 6,2 milliárd forint érkezett, bár a piaci teljesítmények 490 millió forinttal csökkentették a vagyont.

A pénzpiaci alapoknál májusban a visszaváltások domináltak, az alapok vagyona 0,4 százalékkal 1.359 milliárd forintra csökkent. Összesen közel 13 milliárd forint távozott az alapokból, bár 7,8 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk. A hónap vesztesei a forint alapú likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 14 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a legnépszerűbbek az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok voltak, leggyorsabban viszont a dollár alapú likviditási alapok vagyona nőtt.

A kötvényalapok vagyona 0,7 százalékkal 308 milliárd forintra nőtt, aminek oka elsősorban a rövid alapok hozama volt. A kötvényalapok összesen 1,3 milliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 800 millió forint hozamot értek el. A rövid kötvényalapokba 1,8 milliárd forint érkezett, a hosszú kötvényalapokból ugyanakkor félmilliárd forint távozott.

Az ingatlanalapokból 2008 augusztusa óta először történt tőkekivonás májusban, bár az alapok teljesítménye javult, így az alapok vagyona 0,3 százalékkal gyarapodott, a hónap végén 432 milliárd forint volt. Több mint másfél milliárd forint tőke távozott májusban az ingatlanalapokból, de 2,8 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk.

A 42 zártkörű értékpapíralap vagyona májusban 2,4 százalékkal csökkent. Az alapokból közel 14 milliárd forint tőkét vontak ki, a piaci teljesítmények pedig további több mint 2 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Elsősorban a részvényalapok voltak veszteségesek. Az intézményi alapokon belül egyedül a pénzpiaci alapok tudtak kismértékű tőkét vonzani májusban. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 661 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17,2 százaléka.

2011 vagyon BAMOSZ magánkassza tőkepiac befektetési alap
Kapcsolódó cikkek