Pénz- és tőkepiac

A magyarok többségének nincsenek "nyugdíjasévei"

Azt már felismerték az emberek, hogy szükség van az állami nyugdíjat kiegészítő megtakarításokra, de tenni még alig tesznek valamit - derült ki az Aviva Életbiztosító európai kutatásából. Bartók János, a társaság elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a legtöbben azzal próbálnak védekezni, hogy majd dolgoznak öreg korukban is.

Az átlagjövedelem 70 százalékára lenne szükség a tisztességes nyugdíjas kori megélhetéshez az OECD nemrégiben elfogadott irányelve szerint. Az is ezt az összeget tekinti megfelelő nyugdíjnak - amelyet azonban az állami nyugdíjrendszer önmagában nem képes biztosítani. Az eltérést a megfelelő és a tényleges nyugdíj között - vagyis a nyugdíjhiányt -éppen ezért más forrásból kell fedezni.

A 2011 és 2051 között nyugdíjba vonulók számára az így kalkulált szükséges anyagiak, és a jelenleg számukra várható nyugdíjösszegek közötti különbözet hazánkban éves szinten átlagosan 532 ezer forintot tesz ki az Aviva felmérése szerint.

"Magyarországon a lakosság csaknem háromnegyede véli úgy, hogy nyugdíja nem lesz elég megszokott életszínvonalának fenntartásához, ám a kutatás szerint még mindig kevesebb, mint a negyedük kezdett el nyugdíjcélra pénzt félretenni" - hangsúlyozta az InfoRádiónak Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója.

Ahelyett, hogy aktív korukban rendszeresen spórolnának, az emberek többsége arra számít, hogy a elérése után is dolgozhat (74 százalék), nyugdíját külön munkával egészítheti majd ki (64 százalék), illetve ingatlanvagyonából fedezheti a különbözetet (43 százalék). Az öngondoskodás szempontjából leginkább érintett korosztály, a 25-34 évesek 65 százaléka nem gondoskodik a havi rendszeres nyugdíjcélú megtakarításról, és a 35 és 54 év közöttieknek is mindössze 30 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

Akik a magán-nyugdíjpénztári nyugdíj-előtakarékosságot választották, azok számára nagy változás történt 2010-ben: el kellett dönteniük, hogy kitartanak elhatározásuk mellett, vagy az állami ellátási rendszert választják. Ugyan csak az eredeti tagság három százaléka maradt a magánnyugdíjpénztárban, az ő megtakarításaik a teljes nyugdíjpénztári több mint tíz százalékát teszi ki.

Jellemzően azok maradtak tagok, akik magasabb összegű megtakarítással rendelkeztek, alkalmazottként magas a jövedelmük, vagy elérték a 20 év szolgálati időt. Ők lemondtak az állami nyugdíjról, vagyis hiányuk keletkezik. Az állami rendszert választók számára viszont megszűnt a magánnyugdíjpénztár, azaz egy megtakarítási pillér kiesik.

A válság kitörése óta eltelt időszakban a lakosság számára kiemelkedően fontossá vált megtakarításainak biztonsága, értékállósága, valamint a befektetési termékek átláthatósága. Az Aviva felmérése szerint hasonlóan fontos kritérium, hogy a nyugdíjkiegészítés rendszeres, akár havi kisebb összegű megtakarítással is elindítható, és örökölhető legyen.

tisztességes nyugdíj felmérés öngondoskodás Aviva korhatár nyugdíj nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek