Pénz- és tőkepiac

Brüsszelhez fohászkodjanak a frankhitelesek?

Az ország adósminősítésében akkor következhet be érdemi pozitív fordulat, ha strukturális intézkedések nyomán egyértelművé válik, hogy a költségvetést átmeneti jelleggel finanszírozó tételek kiválthatók, és az adósság újratermelődése megakadályozható – véli Vízkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Magyarország adósságterhei összességében az 1345 milliárd forintnyi állomány kamataival csökkennek először, illetve ezen törlesztésére sem kell újabb forrásokat bevonni. A  szóban forgó állomány kamatterhe nagyjából 100 milliárd forintra tehető, amit az intézkedés nélkül átlagosan 3-4 évig kellett volna még fizetnie az államnak - magyarázza Vizkelety Péter.

Azt azonban nehéz megmondani a konkrét eszközök ismerete nélkül, hogy az év végéig lehetséges-e még további 500-800 milliárdnyi eszköz problémamentes értékesítése azon túl, hogy az idei költségvetési tervek szerint mintegy 530 milliárd forintnyi nyugdíjcélú kiadást is a magánpénztárak által átadott befektetések értékesítéséből befolyt összegekből kell finanszírozni.

A hazai gazdaságpolitikai intézkedésekkel befolyásolható tényezőknél sokkal több a külső - és talán sokkal fajsúlyosabb - faktor, ráadásul az euró svájci frankkal szembeni árfolyama már közel egy éve, korábban nem látott szinteken tartózkodik. A svájci jegybank korábbi devizapiaci beavatkozásai nem voltak sikeresek, s a meglévő kamatkülönbözet is láthatóan kevésbé csábító azon befektetők számára, akik az európai adósságválságtól sokkal inkább tartanak.

Az is lényeges, hogy bár érkeznek aggódó hangok Svájcból, a fontosabb makromutatók egyelőre nem jelzik, hogy az erős árfolyamnak komoly romboló hatása lenne. A hazai frankadósoknak tehát az jelenthetne gyógyírt, ha az európai adósságkrízis megoldása irányába mozdulnának az események az uniós politikai színtéren. Egyszerűen fogalmazva ahhoz, hogy valóban érzékelhető javulás következzék be a svájci frank árfolyamban, leginkább az eurónak kellene erősödnie a svájci frankhoz képest.

 

Vízkelety frankhiteles államadósság adósság kamatkülönbözet államkötvény
Kapcsolódó cikkek