Pénz- és tőkepiac

Ismét címlapon az olajár

Az amerikai részvénypiac hangulata továbbra is pesszimista. A hatodik napja tartó süllyedésre 2009 óta nem volt példa. A vezető indexek mind mélyebben zártak a befektetők félelmei miatt, melyet a Moody’s megjegyzése okozott.

Szerző: Tradenet Global

A hitelminősítő arra figyelmeztetett, hogy le fogja minősíteni az USA hitelbesorolását, és ehhez a Fitch és az S&P minősítő is csatlakozott. Így az USA jelenlegi AAA, azaz a legmagasabb minősítése lejjebb csúszhat az elhatalmasodó nemzeti miatt. Kína vezető jegybanki tanácsadója szerint az Egyesült Államok a tűzzel játszik, és nagyon veszélyes lenne kockáztatni a csődöt a jelenlegi 14 billió dolláros adóssági plafon túllépése mellett.

A szerdai Bézs Könyv jegyzőkönyve az amerikai gazdaság növekedését „mérsékeltnek” nevezte, és a piac esése rávilágított, hogy a befektetők aggályait ez nem igazán enyhítette. A múlt heti munkanélküliségi adatok még mindig elkedvetlenítik a piaci résztvevőket, és a piac szerdai reakciója egyenes folytatása volt a romló hangulatnak, hiába is igyekezett Bernanke Fed-elnök szép szavakkal felbeszélni a hangulatot. A mondanivaló lényege az maradt, hogy a FED nem fog lépéseket tenni a gazdaság további élénkítése céljából, még ha a felépülés lassú is marad.

Az olajár ismét címlapokra került, mivel 1.7%-os emelkedésével ismét 100 dollár fölé került – 100.74 dolláron zárt. Az emelkedés az OPEC döntésének köszönhető, mely szerint fenntartják a jelenlegi kitermelési ütemet. Az USA nyersolaj-tartalékai 4.8 millió hordóra csökkentek, és ez sem tett jót az olaj árának. A kereskedés során az energetikai részvények mutatták a legnagyobb erőt, és a csúcson 1%-os emelkedésben voltak, noha a zárásra 0.4%-ra csökkent emelkedésük.

A héten eddig kevés gazdasági bejelentés lát napvilágot, de ma több is megjelenik: megtudjuk a heti munkanélküliségi adatot, a kereskedelmi mérleg és a nagykereskedelmi készletek adatait is. Ezektől akár a piac kimozdítását is várhatjuk, ha a becsült adatoktól jelentős eltérés mutatkozik.
 
S&P500 (SPY)

A piac rövid távon túladott. Hacsak hirtelen erővel fel nem tör, inkább a zuhanásra és a márciusi 125 pontos mélypont újratesztelésére szavaznánk. A tegnapi zárás ismét a napi alj közelében történt, és a 129.5-es szintet sem sikerült megtartani.

hitelminősítő olajár OPEC Bézs Könyv növekedés olaj
Kapcsolódó cikkek