Pénz- és tőkepiac

Nem sok jót várhatunk a banki részvényektől

Elsősorban a görög adósságválság az oka, hogy csökken a bankrészvények árfolyama az értékpapírpiacon. Az értékvesztéshez hozzájárul a tőkekövetelmények növelése és a szokottnál gyengébb hitelezési aktivitás. Javulás csak a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanságok eloszlása után várható.

Múlt pénteken akkorát csökkent két olasz bank – az UniCredit és a Intesa Sanpaolo – árfolyama, hogy fel kellett függeszteni a részvények tőzsdei kereskedését.

A hír alapja, hogy a Moody’s kilátásba helyezte a két bank leminősítését, a Twitteren pedig olyan – azóta cáfolt – hírek terjedtek el, hogy a két hitelintézet megbukott azon stresszteszten, amelynek eredményét július 13-án hozzák majd nyilvánosságra. Kisebb mértékben, de más európai bankrészvények is veszítettek értékükből.

Elsősorban a görög adósságválság az oka, hogy csökkennek a részvényárak az értékpapírpiacon – mondta a Világgazdaságnak Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. A görög állampapírok jelentős része ugyanis európai bankok birtokában van, ezért a válság megoldása körüli kockázatok növekedése közvetlenül érintik azok tulajdonosait.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

görög bankrészvények adósságválság
Kapcsolódó cikkek