Pénz- és tőkepiac

Nyaralókra specializálódott rablók - Ezért jó vigyázni a Facebookkal

A célzott betörések elleni hagyományos eszközök és módszerek hatékonyságát alááshatja egy óvatlan online bejegyzés. A K&H Biztosító az óvatlanul a közösségi oldalakra küldött fotók veszélyeire figyelmeztet.

„Sokan nem tudják, de a GPS-képes digitális fényképezőgépek és az okostelefonok a velük készített fényképhez olyan metaadatokat csatolnak, amelyekből kiderül, hogy az mikor és hol készült. Ez az úgy nevezett geotagging, ami hasznos funkciója lehet ezeknek a készülékeknek, de könnyen vissza is lehet vele élni.” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

„2009-ben fogtak el Los Angeles-i rendőrök egy csapat tinédzsert, akik olyan hírességek házaiba törtek be, mint Lindsay Lohan, Paris Hilton, Orlando Bloom és Megan Fox. A rendőröknek a fiatalok bevallották, hogy az internet segítségével találták meg a hírességek otthonát. Mi inkább azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy lehetőleg ne osszon meg olyan információkat a nagy nyilvánossággal, amit mások kihasználhatnak.”
.
Az okostelefonok helyzet-meghatározása nemcsak fényképezéskor, hanem a lokáció alapú alkalmazások használata során is kellemetlenséget okozhat. Ilyen például a népszerű Foursquare, melynek lényege, hogy megoszthatjuk barátainkkal pillanatnyi helyzetünket. Olyan sűrű hálóvá szövik ezek a közösségi alkalmazások az internetet, hogy egy barátoknak szánt üzenet könnyen ismeretlenek előtt is megjelenhet.

„Lakásunk és értéktárgyaink biztonsága érdekében az a legjobb megoldás, ha csak hazaértünk után osztjuk meg a családi nyaralás képeit, vagy azt, hogy hol, milyen érdekességet láttunk. Azt is állítsuk be a telefonunkon vagy digitális kameránkon, hogy ne rögzítse automatikusan a vele készített képek keletkezésének idejét és helyét. A közösségi oldalak az élményeink megosztására kiváló eszközök, de figyeljünk a biztonsági beállításokra is: válogassuk meg, kiket fogadunk el online barátainknak, és hogy mit láthatnak a személyes adatainkból. Ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kössük össze a különböző közösségi alkalmazásokat - jellemző példa a Foursquare üzenetek Twitterre továbbítása - mert az eltérő ismerősi kör és biztonsági beállítások miatt olyanok is követhetik lépteinket, akiknek ezt önszántunkból nem engedélyeznénk.” – tette hozzá Kaszab Attila.


 

okostelefon internet gps metaadat K&H biztosító közösségi oldal rablás
Kapcsolódó cikkek