Pénz- és tőkepiac

S&P - Közel az éves mélypont, elkeserítő foglalkoztatási adatok

Az amerikai részvénypiac pénteken élesen esett, és a kereskedés folyamán ez nem is változott. Az eladói nyomást a kiábrándító munkanélküliségi adat váltotta ki, májusban 54 ezer új álláshely keletkezett a gazdaságban az áprilisi 232 ezer állás után. Az elemzők 170 ezer állásra számítottak.

Szerző: Tradenet Global

A munkanélküliségi ráta 9.1%-ra emelkedett. Nem számít, hogyan értelmezik ezt az elemzők, hiszen ez már nem magyarázható a japán cunamival, vagy a rossz amerikai időjárással. A kulcskérdés tehát az, hogy az amerikai gazdaság csupán rövid megtorpanást él meg, vagy ez egy hosszú távú trend kezdete. A következő hónapok meg tudják ezt válaszolni.

A pénteki veszteség öt hétre nyújtotta a csökkenő trendet, és az indexek -2.3%-ot estek. Ilyen hosszú csökkenő trend 2008 júniusa óta nem fordult elő. A félvezető index jelentősen gyengült, melyet főként a Marvell (MRVL $15.15 -3.69%), az Nvidia (NVDA $18.46 -2.59%), és a Broadcom (BRCD $34.45 -1.54%) gyengélkedésének köszönhető.

A kanadai Research In Motion (RIMM $38.98) -3.59%-ot esett, miután két minősítő intézet is csökkentette kilátásait az Apple ( $343.44 -0.77%) és a Google (GOOG $523.08 -0.94%) részéről fenyegető konkurencia miatt.

Az energiaszektor viszont jól teljesített, és ezt az olajiparnak és a Baker Hughes (BHI $74.53) igazgatói kommentárjának köszönheti, aki erősebb második negyedévet vár.

Az előttünk álló hét várhatóan csendesebb lesz, mivel kevesebb gazdasági bejelentés jelenik meg. Hétfőn Kínában ünnepnap miatt nincs kereskedés, és ez nem jó a Wall Street-nek. Jónéhány Fed-bankár megszólal hétfőn, ahogy az európai központi bank elnöke is. Szerdán a McDonald’s (MCD) jelenti be májusi forgalmi adatait. A csütörtöki munkanélküliségi adatok a mostani kiábrándító adatok után kiemelt fontosságúak lesznek. Az amerikai kereskedelmi mérleg hiányadata és az áprilisi nagykereskedelmi készletek szintén csütörtökön jelennek meg.
 
S&P500 (SPY)

Az S&P 500 index pedig leszakadt a 20 és 50 napos mozgóátlagokról. Ezzel bezárult az április 19-e óta nyitva álló gap, melyet csütörtökön töltött be a piac 130.19-nél. Az index kicsivel az áprilisi mélypont alatt zárta a hetet, és támaszra elsőként 1295 pontnál számíthatunk. Ha ez elesik, valószínű az éves mélypont 1249-es értékének elérése is. A bikáknak meg kell tudniuk tartani az 1320 pontot, hogy egyáltalán elkezdhessünk beszélgetni az index erősödéséről.

 

bikák index spy tradenet munkahely
Kapcsolódó cikkek