Pénz- és tőkepiac

12 forintot bukott a svájci frank ezen a héten - Elemzés

A svájci frank ára 12 forinttal, vagyis 5 százalékkal esett a héten a forinttal szemben – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében.

265 környékén stabilizálódott a forint euróhoz mért árfolyama, tegnap rövid időre a 264,50 alatt is kereskedtek az euró/forinttal, majd ma reggel a hajnali 266-os szintekről ismét 265 alá erősödött a forint – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében.

„A csütörtöki kötvényaukción az eredetileg meghirdetett 45 milliárd forintos mennyiség helyett csak 43 milliárdot kínált eladásra az Állaladósság Kezelő Központ, de a csökkentett mennyiség ellenére nem gyengült a forint, és ez még mindig a görög megszorító csomag elfogadásának utóhatásának köszönhető” – elemi ki az elemző. Hozzáteszi, hogy a kettes számú pakett vasárnapi, illetve jövő hétfői megvitatása azonban még tartogathat meglepetéseket, így „továbbra is azzal számolunk, hogy a 265 körüli árfolyamok lesznek a jellemzők a következő bő egy hétre”.

Az euró/dollár árfolyam kapcsán azt írja, hogy a most vasárnapi EU tárgyalásig nem lesz szó a görögökről, így a figyelem most nem Európára, hanem az Egyesült Államokra terelődhet. Ma fontos adatok fognak érkezni az USA-ból, közzétesznek építőipari számokat, a University of Michigan által készített hangulatindexet, és a júniusi ISM-indexet.

„A felsoroltak közül az utóbbi mutató talán a legfontosabb, a májusi számok ugyanis komoly hangulatromlást mutattak (53,5-ről 52-re esett az index értéke), és ha a trend folytatódik, akkor az a dollárra nézve nem lenne bíztató. Az euró/dollár árfolyama 1,45, az dollár/forint pedig 182 fölött stagnál, a délutáni adatok érkeztéig kivárás lehet a jellemző” – áll az elemzésben.

Bő öt százalékot esett a hétfői 228-as csúcs óta a frank/forint árfolyama, ma reggelre 12 forinttal lejjebb, 216 alatt adják-veszik a frank/forintot. Még korai lenne trendfordulóról beszélni, de azért mindenesetre bíztató a helyzet, az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelés tovább javíthatna az árfolyamon frankhitelesek szempontjából – véli Karsai Péter.

forint Frank EKB frankárfolyam görög Görögország euró árfolyam kamat elemzés
Kapcsolódó cikkek