Pénz- és tőkepiac

55 milliárdot bukik most az állam a Mol üzlettel

A Mol részvények árfolyama harmadik napja esik, miután a kormány azt mondta, eladhatják részvényeiket – írja a Bloomberg hírügynökség.

A Mol részvények árfolyama hét hónapja a legalacsonyabb szinten zárhat a Budapesti Értéktőzsdén, amennyiben nem tud javulni a papír. A hírügynökségi beszámoló szerint a Mol harmadik napja esik, miután a kormány azt mondta, fontolóra veszik részvények eladását, amennyiben a 2012-es költségvetési cél tartásához szükséges.

„Nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy a kormány ennek a részvénycsomagnak egy részét értékesíti, akár fokozatos értékesítésbe kezd, hiszen nem látjuk előre, hogy mi fog történni a devizafinanszírozásban, vagy a devizapiacokon” – mondta korábban Varga Mihály.

„El tudok képzelni olyan helyzet, hogy 2012 elején a biztonságos finanszírozáshoz arra lesz szükség, hogy az állami csomag egy része értékesítésre kerüljön” – hangsúlyozta, ugyanakkor szerinte fontos érdek, hogy a magyar kormánynak az ország stratégiailag legfontosabb cégére rálátása legyen.

A részvények 19 750 forinton is megfordultak, és délután 19 860 forinton jegyzik a Mol papírjait. Amennyiben nem kapaszkodik feljebb a úgy december 21-e óta a legalacsonyabb szinten zárna. A héten közel 4 százalékos gyengülést produkáltak az olajcég papírjai, miközben az OTP valamivel több, mint 2,5 százalékot esett.

A Bloomberg emlékeztet, Magyarország 23,8 százalékban tulajdonosa az ország legnagyobb olajtársaságának, amelyet a cég jelentett be július 8-án a BÉT-en. Az állam megvásárolta az orosz Szurguttól a 21,2 százalékos tulajdonrészét, valamint a nyugdíjpénztári eszközök átvételével 2,6 százalékos további részesedést szerzett.

Emlékezetes, a 21,2 százalékos Mol-részesedést 1,88 milliárd euróért vette meg a magyar állam, részvényenként 22 400 forintos árfolyamon, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelcsomagjának fennmaradó részéből finanszíroztak. A mostani árfolyam körülbelül 55 milliárdos veszteséget jelent az államnak.

részvény Szurgut esés gyengülés olajtársaság Mol árfolyam
Kapcsolódó cikkek