Pénz- és tőkepiac

A részvényguru OTP-t vásárolt

A feltörekvő és a határpiacokban hisz Mark Mobius, a Templeton neves feltörekvő piaci guruja. A szakember a magyarországi részvények közül az OTP-ből vásárolt nagyobb mennyiséget kelet-európai alapjába.

„Sokan nem tudják, mekkora lehetőség van a határpiacokban” – magyarázta Mark Mobius, a Templeton, a Franklin Templeton Investments szakértője a Citibank által szervezett tegnapi budapesti előadásán. A feltörekvő piaci guruként emlegetett szakember kiemelte: a határpiacokon – ide tartoznak a fejlődő afrikai, ázsiai, dél-amerikai és kisebb kelet-európai országok – a tőzsdék kapitalizációja még kicsi, de vállalatok száma és a forgalom gyorsan nő. A világ lakosságának 16-17 százaléka ezekben az országokban él, miközben a határzóna tagállamai a glóbusz GDP-jéből csak 6 százalékot adnak.

Ez a szakember szerint hatalmas növekedési potenciált jelent, amit az is alátámaszt, hogy a világ tíz leggyorsabban fejlődő országából kilenc a határpiacok közé tartozik. (A tízes toplista egyetlen kivétele Kína, a legnagyobb feltörekvő piaci ország.) A legnagyobb határzónában befektető alapot jelenleg a Templeton kezeli – mondta Mobius –, ebben a konstrukcióban már egymilliárd dollár van. Az alap egyebek között olyan cégek részvényeit vásárolta, mint a román BRD bankcsoport, a szintén román Petrom olajcég, az egyiptomi Orascom Telecom vagy a nigériai Zenith Bank.

Mobius beszélt még a Templeton ázsiai növekedési alapjáról és a kelet-európai részvényalapjáról is. Előbbi legfontosabb piacai Kína, Thaiföld, India, Indonézia, Pakisztán és Tajvan, ahol legfőképpen energetikai és pénzügyi cégekbe fektetnek. A befektetési szakember példaként említette a PetroChinát és a China Merchants Bankot, amelynek 30 millió hitelkártyás ügyfele van.

A Templeton kelet-európai alapjának földrajzi szempontból Oroszország és Törökország után a harmadik legfontosabb országa Magyarország. Ez a konstrukció is főleg az energetikai és a bankszektorból válogat ígéretes befektetéseket. A kedvenc részvények közé tartozik az orosz Szberbank mellett az OTP, illetve a kelet-közép-európai térségben terjeszkedő osztrák bankcsoportok, az Erste és a Raiffeisen. Az energetikai szektorból egyebek között a Lukoil, az OMV és a Gazprom részvényeit válogatta be a Templeton kelet-európai alapjába.

Templeton távol-kelet Möbius feltörekvő
Kapcsolódó cikkek