Pénz- és tőkepiac

Az S&P már feni a görög bárdot: mindenképpen csőd lesz a vége

Az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei a hét végén szabad kezet adtak újabb pénz Görögország részére történő folyósításának. De hiába jutnak levegőhöz a görögök, a Standard & Poor’s továbbra is a csőd elkerülhetetlenségéről beszél.

Az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei a hét végén úgy határoztak, hogy a magasan eladósodott Görögországnak kifizetik a legközelebbi részletet és ezzel az államot lélegzetvételi szünethez juttatják. Egy második segélycsomagot várhatólag a következő hetekben dolgoznak ki. Ebben magánhitelezők is minden bizonnyal részt vesznek majd – írja a The Wall Street Journal.

A hitelminősítő szerint a görögök számára nyújtott fizetési könnyítés, illetve az államkötvények futamidejének meghosszabbítása gyakorlatilag a csődhelyzetnek felelne meg az S&P kritériumai szerint. Ugyanígy csődhelyzethez vezetne a francia jegybank kétféle, a kölcsönök futamidejének meghosszabbítására irányuló terve. Európa jelenleg azon igyekszik, hogy megnyerje a bankokat egy olyan terv támogatására, amelynek alapján a görög államkölcsönöket több mint 30 milliárd euró értékben meghosszabbítanák. Az S&P közlése kulcsfontosságú, hiszen az Európai Központi Bank már korábban jelezte, hogy nem fogad el csőd minősítésű kötvényeket.

Az euró kurzusa közben esett. A hétfő reggeli ázsiai kereskedelemben az uniós közös valutát 1,4521 dollárért adták-vették. Előzőleg az ázsiai kereskedelemben az euró kurzusa 1,4577 dollárt ért el, ami több mint egy hónap óta nem látott csúcs volt. A kereskedők szerint az S&P nyilatkozata megterhelte az eurót.

minősítés görög csőd S&P csődhelyzet
Kapcsolódó cikkek