Pénz- és tőkepiac

Borzasztóan kezdődik a hét a frankhiteleseknek

A svájci frank széleskörűen erősödött, miután a piacokon eluralkodott a kockázatkerülés.

Délután

A svájci frankot újra 234 forint közelében jegyzik, miután kinyitottak az Egyesült Államok tőzsdéi. Az euróval 269,7 forint körül kereskednek.

„Az árfolyam mozgását, a globális hangulat fogja befolyásolni, de ezt már megszokhattuk, mivel a térségben a mi devizánk a leginkább sérülékeny instrumentum” – írják napi devizapiaci kommentárjukban a Commerzbank szakértői.

Továbbra is a forint a térség leggyengébben teljesítő devizája. A forint 0,75 százalékot, míg a lengyel zloty 0,5 százalékot esett a közös európai fizetőeszközzel szemben. A román lej 0,2, és a cseh korona 0,1 százalékkal értékelődött le.

Délelőtt

A forint 268-as szintről 270,5-ig gyengült az euróval szemben, majd 270 alá kapaszkodott délelőtt. A hazai deviza mutatta a legnagyobb korrekciót a régiós fizetőeszközök körül, a forint több mint 1 százalékos esés után korrigált vissza, és 0,75 százalék körüli esést mutat délelőtt.

A lengyel zloty 0,6 százalékos gyengülést könyvelhetett el, míg a másik két régiós deviza jóval stabilabb maradt. A román lej és a cseh korona 0,2 százalék körüli esést mutat a közös európai fizetőeszközzel szemben napon belül.

A kockázatkerülést azt erősítette fel, hogy az Egyesült Államok döntéshozói nem állapodtak meg az adósságplafon emeléséről, vagyis az ország egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez. Súlyosbította a helyzetet, hogy a Moody’s Investors Service három fokozottal leminősítette a görögöket, miután az EU-ban megállapodtak, elfogadják a részleges és átmeneti fizetésképtelenséget.

A svájci frankkal szemben gyengült a legnagyobbat a hazai deviza: 228-as szintről 234-ig szakadt a forint reggel, és délelőtt is 233 forint körül jegyzik az alpesi devizát a bankközi piacon. A forint euróval szembeni gyengülése mellett az is hozzájárult a frank 5 forintos drágulásához, hogy az euró 1,175-ös pénteki kurzusáról 1,16-ra került az alpesi deviza ellenében.

forint CHF Frank deviza HUF kockázatkerülés euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek