Pénz- és tőkepiac

Huszonnyolc bank „túl nagy”

Huszonnyolc nagybanknak pótlólagos tőkekövetelménynek kellene megfelelnie – közölte a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság kedden.

Ha már most bevezetnék a „túl nagy, hogy csődbe menjen” szabályrendszert, akkor ennyi hitelintézet lehetne kockázatos, azonban nem közölték, hogy melyek ezek. A Bázel III 7 százalékos Tier 1 tőkekövetelménye mellett a rendszerszinten kockázatos bankoknak 1–2,5 százalékpontnak megfelelő jó minőségű tőkére lenne szükségük kockázatokkal súlyozott eszközértékük arányában. A pótlólagos tőkekövetelmény attól függően változna az egyes bankokra, hogy az mekkora kockázatot jelent a globális gazdaságra, így fontos szempont a méret, a fenntarthatóság mértéke és az intézmény aktivitása.

A 2,5 százalékos extra tőkekövetelmény négy bankra lenne érvényes a Morgan Stanley múlt hónapban közzétett elemzése szerint. A közgazdászok úgy látják, ebbe a csoportba tartozna a HSBC, a Citigroup, a Deutsche Bank és a BNP Paribas. E négy hitelintézet közé kerülhet még a Bank of America, a JPMorgan, a Barclays és a Royal Bank of Scotland is – teszik hozzá a Morgan Stanley elemzői.

Nem mindenki ért egyet a szigorú szabályokkal. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase és Brian T. Moynihan, a Bank of America vezérigazgatója szerint az új szabályok korlátozzák a hitelezést és ártanak a gazdaságnak. A bankok nem használhatják majd a bizonyos körülmények között átváltható kötvényeiket (CoCo kötvények) a követelmények eléréséhez, mert a bázeli felügyelet szerint a CoCo kötvények nagy része nincs tesztelve. Ezeket a kötvényeket akkor lehet törzsrészvényekké alakítani, amikor a bankok tartaléka egy bizonyos szint alá esik. Az új szabály szerint, ha a hitelintézet tőkemegfelelési mutatója a megengedett határ alá zuhan, nem válthatják részvénnyé a CoCo kötvényeket, hogy helyreálljon a bank tőkeellátottsága.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Bank tőkemegfelelés bázel
Kapcsolódó cikkek