Pénz- és tőkepiac

Nagyot fordult a világ, de a frank még mentsvár

A z euró/forint tekintetében 264-265-ös árfolyam várható a nap folyamán – véli Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A vasárnapi Európai Uniós csúcstalálkozó helyett szombati telefonkonferencia lett, de mindez nem változtatott a lényegen, a döntés így is megszületett: a görög csomag kellőképpen fajsúlyos lett, így lehívhatóvá tették a hónap közepén forduló 12 milliárd eurós részletet – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„Mindez úgy tűnik megnyugtatta a deviza és részvénypiacokat, a távol-keleti, és az európai tőzsdeindexek zöld színben emelkednek, a feltörekvő devizák, pedig ha nem is nagyon erősödnek, de tartják a viszonylag erős szintjeiket a főbb devizákkal szemben” – emeli ki az elemző.

Hozzáteszi: a stagnálás, illetve némi erősödés a forintra is igaz, már a hajnalban is 265 alatt zajlott a kereskedés, az európai piacnyitáskor viszont már a 264-es szintet támadta az euró/forint árfolyama. A mai kereskedés az amerikai ünnepnap miatt csendesnek ígérkezik, 264-265 közötti árfolyamok várhatóak a nap folyamán.


Az amerikai függetlenség napja miatt eseménytelen kereskedésre számíthatunk, 1,4500-1,4550 körüli euró/dollár, és 181-182 körüli dollár/forint valószínű a mai nap folyamán – vetíti előre Karsai Péter.

Emlékeztet, hogy a hét elején kevés piacmozgató adat illetve esemény lesz, de a hét vége felé azért lesznek fontos momentumok. Csütörtökön Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntés lesz, a várakozások szigorításra számítanak, nagy valószínűséggel 1,50-re fog emelkedni az euró alapkamata.

„Pénteken a figyelem az Egyesült Államokra fog irányulni, mert érkeznek a júniusi NFP (nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak – A szerk.) számok, illetve kiderül, hogy miként alakul a munkanélküliségi helyzet az USA-ban. Addig szokásosan a kivárás és az oldalazás lehet a jellemző, és persze a jövő hétfői EU-IMF-EKB trojka megállapodása a második görög csomagról is fontos mérföldkő lesz” – áll az elemzésben.

Karsai kiemeli, hogy „múlt hét hétfő óta nagyot fordult a világ”, ugyanis a frank/forint árfolyama 228 helyett ma már csak 214-et mutat, úgy tűnik, hogy a kereskedők kezdik beárazni az EKB kamatemelést, ezért erősödik (görög szavazás után, a kamatdöntés előtt) az euró a frankkal szemben.

Akármi is lesz az EKB döntése, a frank szerepe nem változott meg, az ún. mentsvárdeviza szerepe még mindig dominál az árfolyam alakulásában, így ha romlana a hangulat, akkor a frank újra erőre kapna – zárja kommentárját az elemző.

forint CHF Frank EKB frankárfolyam deviza HUF EU Görögország euró árfolyam kamat
Kapcsolódó cikkek