Pénz- és tőkepiac

Újabb adósságválság üt be: 230 forint felett a frank

Az amerikai adósságplafon emeléséről szóló tárgyalások kudraca a hazai devizapiacon is érzékelhető. A hétfői ingadozás után ismét masszív gyengülésnek indult a forint, a svájci frankkal szembeni jegyzés 230 fölé emelkedett.

A főbb európai tőzsdeindexek negatív tartományban indították a hetet. A londoni FTSE-100 index a kereskedés kezdetén 0,51 százalékos, a frankfurti Xetra DAX 0,68 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,67 százalékos veszteséget mutatott. Pénteken az indexek nyereséggel zártak. 

A piaci bizonytalanság a devizapiacon is megmutatkozik: a svájci frank ismét 230 fölé emelkedett: 233,68 forinton áll fél tízkor, a forint/euró jegyzés 270 forint fölé emelkedett. Az euró ugyanakkor erősödött a dollárral szemben: az euró/dollár jegyzés 1,4346.

Az Equilor szerint az alpesi deviza erősödése mögött szintén a megnövekedett piaci aggodalmak és a svájci frank menekülő szerepe áll. A svájci frank euróval és a dollárral szembeni erősödése a frank/forint újbóli emelkedését indukálta, amely nem jó hír a devizahiteleseknek és a bankoknak sem.

A forint árfolyama hétfőn kora reggel a 267-es euró jegyzés közelében állt a vasárnap esti 267,54 forint után, nem sokkal nyolc óra előtt 268,25 forinton jegyezték az eurót.

forint adósságplafon Frank deviza USA kudarc
Kapcsolódó cikkek