Egyelőre nem tudják a bankok, mekkora lesz a devizában eladósodottak érdeklődése az árfolyamgát alkalmazása iránt. Csak az biztos: a törvény előírásainak megfelelően jövő péntektől fogadják az ügyfelek ilyen kérvényeit. Az érintett klienseknek azonban várhatóan csak októberben lesz először alacsonyabb a törlesztőrészletük, mert az első rögzített árfolyamon történő átváltás a szerződésmódosítást követő második törlesztéstől lesz csak érvényes. Így az augusztus közepén módosított szerződések alapján a szeptember közepe utáni első alkalommal – többnyire október elején – kell a korábbinál kevesebbet fizetni.

Az MKB Banknál arra számítanak, az érintett ügyfelek több mint a fele él majd a jogszabály adta lehetőséggel. Ezért kijelölt bankfiókjaik augusztus 13-án, szombaton is nyitva tartanak, és az azt követő héten nyújtott nyitva tartással készülnek a kliensek fogadására. Az érdeklődőket azonban már most is tájékoztatják. A hitelintézet a fizetési késedelembe esetteknek külön felhívja a figyelmét a lehetőségre. A jogszabály hatálybalépéséig felkészítik ügyintézőiket, elkészítik az ügyfeleknek adható dokumentumokat, kialakítják a tájékoztatáshoz szükséges eszközöket, például a kalkulátorokat.
Nehezíti a bank alkalmazottainak munkáját, hogy továbbra sem ismert annak a kormányrendeletnek a tartalma, amely azt szabályozza, hogy a rögzített alkalmazási időszakát követően maximálisan milyen mértékben nőhet az ügyfél által fizetendő törlesztési kötelezettség, illetve milyen lehetőségek állnak majd a bankok rendelkezésére akkor, ha a törlesztési teher a futamidő jogszabály szerinti hosszabbításával is meghaladja a maximális mértéket. Ennek hiányában nehéz meghatározni, az árfolyamgát alkalmazása után a kliensnek mennyit kell törleszteni.
Az OTP Bank számításai szerint az érintettek 5–15 százaléka él majd az árfolyamgát lehetőségével. A hitelintézet valamennyi fiókja a megszokott rend szerint tart nyitva. A bank mindent elkövet annak érdekében, hogy az ügyfelek megfelelő információk alapján dönthessenek arról, az állami otthonvédelmi programot vagy a bank saját adósvédelmi programjában elérhető törlesztéskönnyítési lehetőségeket veszik-e igénybe.
Az UniCredit Banknál arra törekszenek, hogy már az árfolyamgát igénylésének idején megfeleljenek a törvény és a pénzügyi felügyelet vezetői körlevelében foglaltaknak. Hangsúlyozzák, saját hitelkönnyítő csomagjuk is van, így ügyfeleik több lehetőségből választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet.
Továbbra sem tisztázott azonban a bankok valamennyi teendője az árfolyamgát alkalmazásával kapcsolatban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete lapunk érdeklődésére azt közölte, egyeztetés kezdődött a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a felügyelet között, a szabályozás azonban csak az ősz folyamán jelenhet meg. Többek között nem dőlt el még az sem, hogy a bankoknak mennyi céltartalékot kell képezniük az árfolyamgáthoz kapcsolódó technikai számlákon halmozódó hitelek után.