Pénz- és tőkepiac

Az osztrák és horvát hiteleseket is megizzasztja a frank

A svájci frank szárnyalása számos hitelfelvevőt izzaszt meg határainkon túl is. A Die Presse arról számol be, hogy Horvátországban hajnalra elkészült a devizahiteles mentőcsomag, Ausztriában pedig banki munkacsoportok próbálnak megoldást találni a megugrott törlesztő részletek kifizetésében.

Az Osztrák Nemzeti Bank (ONB) becslése szerint az osztrák gazdaságot sok milliárd euró összegű fiktív kár érte emiatt. 2011. május végéig az osztrákoknak, átszámítva, 51 milliárd euró összegben voltak frankban külső kötelezettségeik, ennek nagy része magán háztartásokra jutott. A svájci frank 2007-es mélyrepülése óta azonban az osztrák gazdaság számára a könyv szerinti veszteség összege 15 milliárd euró volt, a magán háztartásokra ebből 10,6 milliárd euró jutna. Ez konkrétan azt jelenti, ennyi kár keletkezne, ha most válna esedékessé valamennyi olyan amelyek a svájci frank 2007-es mélyrepülése óta állnak fenn. 

A fiktív következményektől eltekintve azonban vannak konkrétak is: A Bank Austria ugyanis az ausztriai fiókjaiban 300-400 munkatársat állított be arra, hogy tanácsot adjanak azoknak, akik svájci frankban vettek fel hiteleket.  Eddig nincsenek olyan fizetési elmaradások, amelyek meghaladnák az egyéb finanszírozások mértékét. Az Ausztriában frankban eladósodott  250 ezer hitelfelvevő közül 60 ezer a Bank Austria ügyfele. "A fiókjaink munkatársainak 10-15 százaléka kizárólag a frankhitelesekkel foglalkozik, ők az ügyfelekkel közösen igyekeznek megoldásokat találni" - hangoztatta Willibald Cernko, a Bank Austria főnöke.

Az Erste Banknál 16 ezer az devizában kihelyezett hitel száma, ennek volumene kereken 2,5 milliárd euró., Ennek mintegy 95 százaléka frankban nyújtott hitelekre jut. "Az ügyfeleket többször tájékoztatták a kockázatról." Amennyiben az ügyfelek az átváltás mellett döntenek, költségeket nem számítanak fel.

Az osztrák bankok jelentős svájci frankban denominált hitelállományt helyeztek ki Kelet-Európába, ahol a probléma egyre nagyobb. Csütörtökre virradó éjszaka a horvát kormány egy rendkívüli csomagról állapodott meg a bankokkal. Eszerint a frank árfolyamát a hitelek felvételekor érvényes szinten befagyasztják. A különbséget a tényleges és a rögzített valutakurzus között az ügyfeleknek csak tíz év után kell fizetniük. Addig a frank vélhetően gyengül - reméli Jadranka Koszor miniszterelnök. Azok a hitelintézetek, amelyek megtagadják ügyfeleiktől a devizahiteles mentőcsomag lehetőségét, komoly bírságra számíthatnak 

A Die Presse szerint Horvátországban az ingatlanokra nyújtott hitelek 42 százalékát és az autókra nyújtott kölcsönök 47 százalékát frankban folyósították.

devizahitel Frank mentőcsomag Bank Austria horvát Erste Bank
Kapcsolódó cikkek