Pénz- és tőkepiac

Barátból ellenség lett az S&P

Az amerikai kongresszus és a tőzsdefelügyelet mellett már az igazságügyi minisztérium is vizsgálódik az Egyesült Államokat nemrég leminősítő Standard & Poor’snál (S&P). A gyanú szerint a hitelminősítő kvázi „lefeküdt” a bankoknak, és túlértékelte azok később katasztrofálisnak bizonyult pénzügyi termékeit.

Vizsgálatot indított az amerikai igazságügyi minisztérium az S&P ellen a hitelminősítő által még a válság előtt kiadott téves értékelések háttere, illetve az emiatt okozott károk ügyében, értesült a New York Times. A történet kezdete még a válság kirobbanását megelőző „aranyévekre” nyúlik vissza, amikor az amerikai hitelminősítő intézet a lehető legjobb osztályzattal látott el egyes jelzálog-fedezetű értékpapírokat, azaz kimondottan biztos befektetésnek nyilvánította azokat.

Az amerikai ingatlanpiaci lufi kipukkanásával, a szerény anyagi lehetőségekkel rendelkező adósoknak juttatott jelzáloghitelek tömeges bedőlésével azonban felszínre kerültek a rendszer visszásságai. Az ezen értékpapírokra épített pénzügyi termékek elértéktelenedtek, és hatalmas veszteséget okoztak azoknak, akik ezekbe fektették pénzüket.

Az igazságügyi minisztérium most azt próbálja tisztázni, mi volt az oka annak, hogy ezek a termékek korábban kiváló besorolást kaptak az S&P-től. Egyelőre nem bizonyított feltételezések szerint erre a hitelminősítő menedzsmentje adott utasítást az eredetileg alacsonyabb osztályzatot javasló elemzőknek annak érdekében, hogy elnyerje ügyfelei, a bankok szimpátiáját.  Utóbbiaknak – amelyek maguk fizették az általuk piacra dobott pénzügyi termékek minősítését – ugyanis elemi érdekük fűződött ahhoz, hogy az S&P a lehető legjobb véleménnyel legyen azokról. Az amerikai kongresszus vizsgálóbizottsága zárójelentésében például azt állította, hogy a hitelminősítők több százezer dollárt kaptak a bankoktól a gyanússá vált minősítésekért.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

S&P jelzáloghitel lufi ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek