Pénz- és tőkepiac

Hamecz: „Nem tervezünk leépítéseket”

A kezelt vagyon harmadát elveszítette, s a nyereségessége is csökkent az OTP Alapkezelőnek. Ennek ellenére a cégnél nem terveznek leépítéseket, és a meglévő befektetési alapok megszüntetésén sem gondolkoznak – mondja Hamecz István elnök-vezérigazgató.

– Az OTP Alapkezelőt mennyire érintette súlyosan a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása?

– A kezelt vagyonunk nagyjából 30 százalékát veszítettük el, emiatt a bevételeink is lényegesen lecsökkentek és a profitabilitásunk is romlott, ráadásul sem rövid, sem hosszú távon nem látok lehetőséget a kiesés érdemi pótlására. További gondot okoz, hogy vannak olyan eszközosztályok, például a vállalati kötvények vagy a feltörekvő piaci részvények, amelyekkel kifejezetten a magánnyugdíjpénztárak miatt kezdtünk el komolyabban foglalkozni, ezért hoztunk létre belőlük befektetési alapokat. Ezek mérete viszont csökkent, ami a hatékonyság rovására megy.

– Mi lesz ezekkel az alapokkal?

– A már meglévő konstrukciókat nem számoljuk fel, hiszen a megmaradó pénztári kezelésében fontos szerepet töltenek be, de a jövőben már kevésbé költséghatékonyan tudjuk csak kezelni őket.

– Leépítéseket tervez a cég a vagyonvesztés miatt?

– Nem. A munka mennyisége ugyanis nem csökkent le, csak a bevételeink apadtak.

– Hol lehet új üzleteket szerezni?

– Az intézményi vagyonkezelés irányában én nem látok nagy lehetőségeket, egyrészt mivel nincs olyan független vagyon, amely vagyonkezelőt keresne, másrészt a díjak ebben a szegmensben olyan mértékben lecsökkentek, hogy az ilyen vagyonkezelés eredménytartalma minimális. Az a szerencsénk, hogy a lakossági ügyfélkört az OTP révén könnyen el tudjuk érni. Ebben az ügyfélkörben azonban csak két alaptípus megy: a pénzpiaci és a garantált, a többinél óriási ugrásra nem számítok.

Az interjú teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hamecz István befektetési alap
Kapcsolódó cikkek