Pénz- és tőkepiac

Játsszunk kivárásra

„A tavasz óta folyamatosan romló piaci kilátások egyre nehezebb döntés elé állítják a befektetőket, meddig tart a tőkepiacok lejtmenete, és mi várható a folytatásban. Vajon eladni vagy vásárolni érdemes a jelenlegi szinteken? Bár a piacok jelenleg a Fed elnök délutáni sajtótájékoztatójára várnak, ami kétségtelenül megmozgatja majd a piacokat, rövid és hosszabb távon azonban ennél lényegesen összetettebb a kép” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A tavasz óta egyre romló befektetői hangulat az elmúlt hetekben odáig fokozódott, hogy a részvénypiacokon igen komoly, sok esetben 20 százalékos esés volt tapasztalható.

A fundamentális okok mellett azonban a piac jelenlegi mértékű esése mögött nagymértékű pesszimizmus is van, amely mindenképpen arra utal, hogy az indexek korrigálni fogják az elmúlt hetek jelentős eséseit.

A pénteken kezdődő jegybankári konferencia azonban elodázhatja ezt a korrekciót, és inkább a mélypontja lehet a jelenlegi negatív hullámnak, mivel előre láthatóan a piaci nyomás ellenére Ben Bernanke Fed elnök nem fog újabb likviditásbővítő programot bejelenteni. Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy egyelőre kitart a legutóbbi kamatdöntést követően elhangzott álláspontjához, miszerint az amerikai jegybank akkor indítja be újra a pénznyomdát, ha az valóban nagyon indokolt. Mivel azonban az amerikai gazdaság továbbra is növekedést mutat - még ha visszafogott mértékben is - erre egyelőre nem fog sor kerülni, ami újabb eladási hullámot indíthat el a tőzsdéken – mondta el Horváth István.

„A jelenlegi szinteken azonban mégsem szabad leírni a tőzsdét, és egy ilyen zuhanás után kifejezetten nem javasoljuk a befektetések eladását, mivel a tőzsdéken a nagy zuhanást emelkedés szokta követni (ahogy 2009-ben is láthattuk).

Egyrészt rendszeres megtakarítási megbízás esetén az árfolyamkockázat megoszlik a több alkalommal történő vétel miatt, és egy ilyen nagy zuhanás után ugyanannyi pénzért több értékpapírt lehet megvásárolni. Másrészt, aki aktív módon figyeli a részvénypiacok teljesítményét, annak javasolt a félretett tőkéjét több alkalommal, kifejezetten a nagyobb esések idején befektetni” – tanácsolja a befektetési szakember.

részvény értékpapír zuhanás tőzsde árfolyamkockázat vásárlás
Kapcsolódó cikkek